YouTube, Snapchat и TikTok твърдят, че се грижат за безопасността на малолетните

След скандала със социалните мрежи Facebook и Instagram, под прицела на Конгреса попаднаха и останалите технологични гиганти

12:00 | 26 октомври 2021
Обновен: 14:55 | 26 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Социалните мрежи YouTube, TikTok и Snap ще рекламират установените защитни механизми на поверителността на данните на тийнейджърите, за да се противопоставят на исканията на депутати за изслушване във вторник. Те ще се стремят да се дистанцират от нападките, на които е подложен конкурента им Facebook, според техните подготвени становища.

Ръководителите на компаниите се изправят пред сенаторите ден, след като 17 новинарски издания, включително Bloomberg, публикува десетки статии, базирани на изтекли данни от Facebook Inc. Информацията подробно описва как компанията приоритизира реализирането на печалби пред безопасността на потребителите, особено на тийнейджърите, докато използванет услугата.

Звеното за защита на потребителите на комисията по търговия на Сената, ръководено от демократа от Кънектикът Ричард Блументал и републиканката от Тенеси Марша Блекбърн, ще разгледа начините, чрез които YouTube на Alphabet Inc., TikTok на ByteDance Ltd и Snap Inc. защитава поверителността на децата и тийнейджърите онлайн. Компаниите планират да наблегнат на вече установените механизми защита на поверителността на младите потребители.

„Използването на мощни алгоритми и дизайнерски функции е безразсъдно и безотговорно и този модел трябва да се промени“, каза Блументал в изявление за Bloomberg. „Те се възползват от комплексите на децата, включително и хранителните разстройства, породени от високите стандарти за красота, просто за да направят повече пари.

„Докладите за Facebook и Instagram и тяхното токсично въздействие върху младите потребители, пораждат сериозни опасения относно подхода на технологичните гиганти към децата по цял свят“, каза той.

Блументал и Блекбърн планират да се съсредоточат върху това как приложенията могат да бъдат средство за тормоз децата и насърчаване на вандализъм, хранителни разстройства и зловреден маркетинг. „Твърде дълго позволявахме на платформите да популяризират и да поставят на пиедестал вредно съдържание за деца и тийнейджъри“. Това са акценти от предварително написаното становище на Блекбърн. Тя смята да изрази притесненията си относно безопасността на данните, събрани от TikTok и дали те са споделени с китайското правителство, където е базирана компанията ByteDance. Тя ще заяви, че въпреки неясните уверения, TikTok „ни най-малко не я е убедил в обратното”. Това се казва в становището й, видяно от репортери на Bloomberg. TikTok твърди, че съхранява данните си извън Китай.

Акцентът върху сигурността

Звеното на Блументал и Блекбърн преди това е изслушала бившата служителка на Facebook Франсис Хауген, продуктов мениджър, който предаде доклада си за влиянието на социалната мрежа на комитета и на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ. Хауген подчерта как алгоритмите на Facebook, създадени да ангажират, водят до публикуването на токсично съдържание на платформата. Тя каза, че тези алгоритми засягат особено тийнейджърки, които вече имат изградени негативни възгледи за телата си.

Очаква се трите големи социални медии да се опитат да се дистанцират от Facebook и да изпъкнат с подхода си към онлайн безопасността. Разпитани ще бъдат Лесли Милър, заместник председател на YouTube по правителствени въпроси и обществена политика; Майкъл Бекерман, заместник председател на TikTok и ръководител на публичната политика за Северна и Южна Америка; и Дженифър Стаут, председател по глобалната обществена политика на Snap.

Миналата седмица Блументал отделно покани главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да свидетелства пред подкомисията.

YouTube планира да информира комисята, че неговият YouTube Kids, създаден през 2015 г., предоставя на родителите инструменти за контрол и персонализиране на приложението за деца. Компанията ще каже, че деца под 13 години, които не са в родителски „контролирана среда“, не се допускат в YouTube. YouTube премахна 7 милиона акаунта през първите три тримесечия на 2021 г., като 3 милиона бяха премахнати през последното тримесечие поради повишената автоматизация.

TikTok ще подчертае конкретни действия, които е предприел за защита на безопасността на децата през последните години, включително деактивиране на функцията за директни съобщения за потребители под 16-годишна възраст, съобщиха от компанията за Bloomberg. TikTok също така забрани на всички потребители да изпращат определени видеоклипове, снимки и хипервръзки към други уебсайтове. Освен това TikTok разрешава да се публикуват само видеоклипове, които са били одобрени чрез модериране на съдържанието.

„Знаем, че доверието трябва да бъде спечелено само чрез действия и продължаваме да изграждаме подходящо за възрастта преживяване на тийнейджърите и даваме възможност на семействата им за родителски контрол“, каза Бекерман от TikTok пред Bloomberg в изявление.

Snap ще подчертае, че една от най-силните защити на поверителността е, че позволява само на потребители на възраст 13 и повече години да се регистрират Компанията няма планове да разреши регистрация на деца под 13 години, каза представител компанията пред Bloomberg. 

Законодателни мерки

Блументал и демократът от Масачузетс Ед Марки подкрепиха законопроект за актуализиране на Закона за защита на лични данни на децата онлайн, който беше приет още през 1998 г., години преди изобщо социалните медии да съществуват. Законът понастоящем ограничава съхраняванетп на лична информация на деца под 13 години. Идеята на законопроекта е да се разшири защитата лични данни до 16 години. Той има подкрепа и от републиканските сенатори Бил Касиди от Луизиана и Синтия Лумис от Уайоминг.

Блументал също така подкрепя и законодателство за забрана на определени манипулативни маркетингови практики, насочени към онлайн потребители под 16-годишна възраст, включително забрана на функции и алгоритми за автоматично възпроизвеждане, които увеличават насилственото и опасно съдържание. Към днешна дата този законопроект няма републикански подръжници.