Китай ще тества кръв от 2019 г., за да намери причината за пандемията от Covid

Приблизително 200 000 проби, включително от последните месеци на 2019 г., беше подбран през февруари тази година от групата изследователите на Световната здравна организация

17:20 | 13 октомври 2021
Обновен: 17:53 | 13 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Китай ще тества кръв от 2019 г., за да намери причината за пандемията от Covid

Китай ще тества десетки хиляди кръвни проби от град Ухан като част от разследването за произхода на Covid-19. Това е заявил китайски държавен служител пред CNN. Този ход на правителството в Пекин идва на фона на нарастващите призиви за прозрачност относно появата на вируса.

Сборът от приблизително 200 000 проби, включително от последните месеци на 2019 г., беше подбран през февруари тази година от групата изследователите на Световната здравна организация. Кръвните проби са възможен източник на ключова информация, която би могла да помогне да се определи кога и къде вирусът първо е преминал при хората. Те се съхраняват в Уханския кръвен център.

Пробите от кръвни банки се съхраняват вече в продължение на две години, заявиха китайски представители, в случай че са необходими като доказателство във всякакви съдебни дела, свързани с кръводаряването, от което са. Този двугодишен период на изчакване скоро ще изтече за месеците октомври и ноември 2019 г., когато повечето експерти смятат, че вирусът първо може да е заразил хората. Представител на Китайската национална здравна комисия са заявили пред CNN, че подготовката за тестването в момента върви и потвърди, че то ще се проведе, след като законовия двугодишен период изтече.

„Тези проби могат в реално време да ни покажат хронологията на събитията и да ни помогнат да разберем времето на появата на първото огнище“, каза Янчжун Хуан, старши научен сътрудник по глобално здраве в Съвета по външни отношения. Те „със сигурност ще съдържат жизненоважни улики“, казва Морийн Милър, доцент по епидемиология в Колумбийския университет. Тя призова Китай да позволи на чуждестранни експерти да наблюдават процеса. „Никой няма да повярва на никакви резултати, които Китай отчита, освен ако няма квалифицирани наблюдатели от други страни“, каза тя.

Ръководителят на китайския екип, работещ по разследването на СЗО, Лиан Ванян, първо заяви на пресконференция през юли, че Китай самостоятелни ще тества пробите, като добави, че след като китайските експерти "получат резултатите, те ще ги предадат и на чуждестранни учени".

Лиан казва, че пробите ще бъдат взети от отварящата тръбичка на донорска кръвна торбичка, затварят се и след това се съхраняват. Китайските експерти "неколкократно са изпробвали методите за тестване и плана за действие, които ще бъдат приложени след изтичането на срока от две години. Пробите, ако се съхраняват правилно, биха могли да съдържат признаци на първите антитела, които човешкото тяло създава срещу болестта, казват експерти. Лиан заяви през юли, че въпреки че първият регистриран случай е бил в Ухан на 8 декември, "нашето изследване и предишните свързани научни статии на китайски учени напълно предполагат... че случаят на 8 декември вероятно не е първият. Може да е имало и други заразени преди това”. 

Д-р Уилям Шафнер от отдел „Инфекциозни болести на Университета Вандербилт“, твърди, че пробите представляват „забележителна възможност. Със сигурност бихте искали да се върнете назад във времето, за да разберете точно през кои месеци този вирус е започнал да оставя своите отпечатъци в Китай."

Пробите дори могат да посочат кой е бил заразен, къде е бил заразен, възрастта и професията на инфектирания, добавя д-р Милър.

"Обичайна практика е де-идентифицирането на пробите", казва тя. "Информацията, която ще получим се ограничава до основни демографски данни, възраст, пол, квартал, където са живели. Всички тези данни ще бъдат достъпни”.

Шафнер предложи пробите да бъдат пренесени в Женева или друга неутрална дестинация, за да бъде позволено и на експертите на СЗО да участват в тестването. Той заяви, че биха могли да възникнат два проблема с пробите. Това са "прозрачността на кръвните проби. Трябва се гарантира, че те не са били взети наскоро", но също така и колко представителни за населението като цяло са кръводарителите. Д-р Милър пък каза, че много проби най-вероятно са били взети от здрави индивиди ", така че те ще представляват асимптоматичните случаи. И както научихме в хода на пандемията, асимптоматичните случаи подхранват най-много пандемията".

Янчжун Хуан пък е на мнение, че не е ясно „до каква степен външният свят би се доверил на констатациите на Пекин“, а тестването отбеляза възможност за Китай „да докаже на света, че сериозно се стреми да деполитизира разследването за произхода на вируса“.

Администрацията на Байдън проведе 90-дневен преглед на информация от проучвания за това как е възникнал вирусът, но все пак в декласифициран доклад служителите все още разглеждат както естественото предаване от животно на човек, така и лабораторното изтичане като правдоподобни теории. Все още няма категорично мнение за това коя е по-вероятната.

При получаването на класифицирана версия на доклада президентът Джо Байдън заяви: 

„Изключително важна информация за произхода на тази пандемия съществува в Китайската народна република, но от самото начало правителствените служители в Китай са полагали усилия да попречат на международни следователи и членове на глобалната здравна общественост да получат достъп до нея. "

Китай настоява, че е бил прозрачен и полезен за проучванията на СЗО и в последното си изявление по повод теорията, че вирусът е пуснат от лаборатория, Пекин посочи твърдения за Форт Детрик, американска лаборатория в Мериленд, и необходимостта да се разгледа нейната дейност и близко минало.