Зад прехода към "Зелена енергия" стои алчността на големите корпорации

Васко Начев, енергиен експперт, "Светът е бизнес", 21.09.2021 г.

21:06 | 21 септември 2021
Обновен: 07:58 | 22 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Зад прехода към "Зелена енергия" стои алчността на големите корпорации

Светът е в състояние на "газова война", очакват се резки повишения на цените на промишлената електроенергия, като ситуацията няма да се подобри скоро. 

Това каза енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Според експертът повишаването на цената на газа, а от там и на електроенергията, се дължи на повишеното потребление, на което възможностите за доставка към момента няма как да отговорят. Причината не е в нежеланието на Газпром да доставят повече природен газ, а в техническата невъзможност за това към момента, защото тези процеси се планират поне за година напред. Например Норвегия отсега планира да доставя с по 1 млрд. куб. метра газ повече от всяко от двете си хранилища към Европа от октомври 2022 г., за което тече подготовка от август тази година, посочи Начев. 

Именно необходимост от подготовка, спазването на заложените количества и това, че и в момента има газовопроводи, които не работят на 100%, обезсмисля твърдението, че с пускането на Северен поток 2, ситуацията може да се промени. 

Няма как да очакваме, че само защото потреблението на газ е нараснало, доставките ще се увеличат като с магическа пръчка.    

Същевременно България доставя една четвърт от договорените с Азербайджан количества газ и 50% повече от предвиденото в споразумението с Газпром. "Защо?" - това е въпрос към Булгаргаз, каза Начев. 

Цената на въглеродните емисии има основна роля при формирането на цената на електроенергията в момента. Реално цената на тази емисии не се определя на пазарен принцип, а от Европейската комисия. "Това не е пазар, това е вид рекет", коментира експертът.

В ситуацията, в която цените растат, Булгаргаз може да поиска всичко", каза той по повод поисканото по-рано днес от  компанията повишение на цената на октомври с 16%. 

Зад изключително привлекателните обещания за "зелена енергия", "зелен континент" стои алчността на големи корпорации, които видяха в това ниша, прекрасна възможност за пускане по наклонената плоскост на много големи финансови потоци. Те обаче не съобразиха, че темповете на консумация надхвърля възможностите за производство, каза Начев. Той посочи, че България е сериозно потърпевша от този ускорен преход, защото 40% от електроенергията в страната е от въглищни централи, 37% е от АЕЦ "Козлодуй" и 23% са от възобновеями източници.

Възможна ли е газификацията на топлоелектрическите централни, кога може да се очаква стабилизиране на цената на електроенергията и кой са единствения балансьор на цената на газа в Европа - гледайте във видеото.