Търпението в преговорите между ЕС и Великобритания се изчерпва

Не мисля, че можем да продължаваме по този начин безкрайно, заяви Мишел Барние

22:30 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговарящите от страна на Великобритания и Европейския съюз призоваха политическите лидери за намеса в разговорите за бъдещите им отношения, изпаднали в безизходица, на фона на признаците, че търпението започва да намалява, пише Bloomberg. 

Коментирайки ситуацията, след като четвъртият кръг от преговорите приключи в петък, главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние обвини Кралството, че се отказва от обещанията, които е дало при напускането на блока. Барние добави, че не е постигнат значителен напредък от началото на преговорите. 

“Не мисля, че можем да продължаваме по този начин безкрайно”, заяви Барние в рамките на брифинг в Брюксел. „Тези преговори ще се нуждаят от допълнителен политически импулс“, добави той.

 

Ситуацията увеличава натиска върху британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да рестартират процеса преди насрочените разговори между тях след по-малко от седмица. Представителите на ЕС все пак се надяват да убедят Джонсън да направи компромис.

В края на този месец приключва срокът, в който Великобритания може да поиска удължаване на преговорния период след 31 декември тази година - нещо, което Джонсън продължава да отрича като опция. Ако двете страни не постигнат сделка до края на годината, това ще значи връщане на митата и квотите при търговията между членките на блока и Кралството. 

Междувременно Барние посочи, че очаква разговорите да се проточат до октомври, като преговарящите от страна на Великобритания настояват за интензивни дискусии през юли, въпреки че европейските правителства са ангажирани със справянето с последиците от пандемията.