Лондон: ЕС не уважава суверенитета ни в преговорите за Brexit

Вероятността за подписването на търговска сделка между Брюксел и Лондон до края на годината е все по-малка

20:46 | 27 април 2020
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Министърът на кабинета на Великобритания Майкъл Гоув заяви, че Европейският съюз (ЕС) не се отнася към Великобритания като към суверенна държава при преговорите за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Brexit. Това подчертава риска от икономически удар в края на тази година, ако не бъде постигната търговска сделка, съобщава Bloomberg.

Пред британски депутати Гоув заяви, че по отношение на риболова и бъдещото влияние на европейските институции ЕС изисква много повече от Великобритания в сравнение с други независими държави. „Това е неприемливо за Великобритания“, заяви той. Британското правителство призова за политическа активност от страна на ЕС, за да не се провалят преговорите.

„Позицията на ЕС е сложна и предизвикателна“, коментира Гоув пред членове на парламентарната комисия за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. „Уверен съм, че ЕС ще иска да действа по конструктивен начин“, допълни той.

Изявлението на Гоув относно суверенитета на Великобритания разкрива противоречията между двете страни, докато времето за сключване на споразумение изтича. Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние отхвърли преди седмица схващането, че Великобритания е равна на ЕС.

„Реалността е, че става дума за преговори между пазар от 66 млн. души и пазар от 450 млн. души“, коментира Барние. Също така той отправи критики към Лондон за отказа им за удължаването на срока за подписване на споразумение.

Противоречията между ЕС и Великобритания се засилват. А заедно с това се засилва и вероятността Обединеното кралство да излезе от блока без търговска сделка. Това би било тежък удар за британския бизнес, който сега трябва да се справя с трудностите заради пандемията от коронавируса.