Страните от Близкия изток изнасят все повече петрол за Китай

Сред причините е, че потреблението в Европа и САЩ остава на ниски нива заради пандемията

22:30 | 3 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Страните от Близкия изток изнасят все повече петрол за Китай

Китай се превръща във все по-важен клиент за страните производителки на петрол в Близкия изток, които се надпреварват относно намирането на купувачи в условията на пандемия, съобщава Bloomberg.

Всяка трета доставка на петрол на страните в региона се изнася за азиатската държава. Това е най-голямата пропорция за последните две години и половина. Фокусът на страните към Китай идва и с възстановяването на търсенето на петрол след ударите на пандемията. Но потреблението в части от Европа и САЩ все още е на ниски нива.

Новата роля на Китай ще бъде важна тема на разговор през следващите дни, когато страните членки на ОПЕК+ ще се съберат да обсъдят дали да продължат с най-дълбоките в своята история съкращения на производството на петрол.

„Страните от Близкия изток нямат друга опция към момента, освен да пренасочат износа си на петрол към Китай“, коментира Керъл Некъл, изпълнителен директор на базираната в Лондон консултантска фирма Crystol Energy. “Но все още има рискове, тъй като при възпрепятстване на възстановяването на икономиката на Китай, ще се създадат предпоставки за спад в търсенето на петрол“, допълва тя.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, е продала близо една трета от износа си на черно злато на Китай през май. Вторият по големина производител на петрол в Близкия изток Ирак е изпратил половината си от доставките за Китай през изминалия месец, което е своеобразен рекорд.

Китай постепенно възстановява жаждата си за енергийни ресурси, дори когато пандемията продължава да потиска потреблението на други места по света. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че търсенето на петрол през тази година в световен мащаб ще се понижи с една десета, а Саудитска Арабия и Русия принудиха всички членове на ОПЕК+ да предприемат най-драстичните съкращения на производството на петрол в историята на организацията.

Ръстът на покупките от Китай помага за покачването на цените. Петролът от сорта Брент се търгува на над 40 долара за барел в сряда, което е два пъти повече от стойността му в края на април.