Йончева: ИД функционира като държавна структура

Трябва да започнем с унищожаването на Ислямска държава, заяви журналистът Васил Василев

10:44 | 23 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Елена Йончева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елена Йончева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Хората, които живеят, в териториите, контролирани от ИДИЛ, тънят в мизерия и нищета. Те могат да живеят с коричка хляб на ден и да преглътнат всичко,“ това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът и бизнесмен Васил Василев, по повод ефективността от прекъсване финансирането на Ислямска държава, чиито резултати ще дойдат след време. Той коментира темата в компанията на журналистката Елена Йончева.

Затова, според експерта, процесът на нормализация „трябва да започне с унищожаването на ИДИЛ“.

„Саудитска Арабия и Катар искат да се противопоставят на износа на кюрдски петрол и газ през Средиземно море,“ обясни Василев къде се крие зародишът на конфликта. Турция претендира, че има право на тези петролни находища, а те нямат. Асад е символ на борбата на сирийците срещу чужденците.

Елена Йончева съобщи, че „два месеца след подписването на договор между Асад и Иран за тръбопровод, заобикалящ Турция, войната там избухна.“ Този договор бе сключен въпреки протестите на Катар. Франция е увеличила своя оръжеен износ за Катар и Саудитска Арабия със 18% за 2014, каза журналистката. Това е най-големият износ за тези държави през последните 15 години.

Освен това е изнасяла оръжие за Свободната сирийска армия от края на 2012, в нарушение на ембаргото, каза Йончева, цитирайки френския президент Оланд. Според нея Ислямска държава функционира като държавна структура.