Пазарите реагират на действията на ЕЦБ

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 08.06.2016

14:42 | 8 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите естествено реагират на началото на изкупуването на корпоративни облигации от ЕЦБ. Запознати с въпроса казват, че централната банка е започнала с облигации на комунални компании и облигации на испанската Telefonica, най-голямата пивоварна в света AB INBEV, немската Siemens, автопроизводителя Renualt и италианския застраховател Generali. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"ЕЦБ е на път да подобри рекорда от 3,1 трилиона евро активи по счетоводни баланси, откакто започна прилагането на стимули през октомври 2014".

Въпреки покачването на някои акции, Stoxx 600, Dax и CAC имат спад с около половин процент, каза още Килхоф. "Испанските и италианските банки теглят индексите надолу, като UniCredit и Banco Popular Espanol са надолу с 2%. Германските 10-годишни облигации спаднаха до рекордно ниските 0,33%. Несигурността около Brexit, както и слабия доклад за пазара на труда в САЩ, кара инвеститорите да търсят безопасни държавни книжа".

"Производството се повиши с 2% през март, като надмина очакванията на икономистите за промяна с 0%. При суровините, петролът се търгува близо до най-високото си ниво от 10 месеца, като лекият суров петрол е над 50$ за барел а Брентът доближава 52$ за барел. Това става, след като от Международната енергийна агенция казаха, че петролните пазари ще започнат да се ребалансират през следващата година. Но пренасищането с природен газ няма да изчезне до края на десетилетието. Въпреки това, газта се търгува с повишение от 0,5%".

По думите на анализатора валутният индекс на развиващите се пазари е нагоре с 0,3% и се е насочил към най-високото си ниво при затваряне на сесията от 3 май. "Полската злота е големият печеливш днес, като се покачи с 0,2% спрямо еврото, след като Централната банка остави паричната си политика непроменена. Както се очакваше, 7 дневният референтен курс беше оставен на рекордно ниско ниво от 1,5% Днешното заседание беше последното преди края на мандата на губернатора Марек Белка".

Чуйте целия коментар: