Натискът върху фикса на датската крона отново е налице

Коментарите на ЕЦБ върнаха спекулантите

14:42 | 8 април 2016
Обновен: 14:47 | 8 април 2016
Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Фиксираният валутен курс на датската крона спрямо еврото отново е поставен под натиск от спекуланти след последните коментари на централните банкери от ЕЦБ.

Кроната е фиксирана към еврото при ниво от 7.46038 крони за евро, като има възможност да варира в коридор на валутния курс от 2,25%.

Към 14:40 ч. едно евро купува 7,4420, докато на 7 април еврото купуваше само 7.4403 крони – най-високото ниво на кроната от януари миналата година.

През 7 от последните 8 сесии датската крона е бележила ръст, като това е индикация, че натискът върху фиксирания валутен курс се увеличава след като през последните месеци се беше успокоил.

Причината са коментарите на официални лица от ЕЦБ през седмицата, които отслабиха еврото. Марио Драги каза, че ЕЦБ „няма да се предаде“ пред ниската инфлация, а главният икономист на банката Питър Прает, каза, че ще има още стимули, ако е необходимо.

Натискът върху фикса на датската крона беше сериозен след изненадващото решение на Швейцарската централна банка, която през януари 2015 реши да премахне тавана на валутния курс на франка към еврото и да му позволи да поскъпне. След това започнаха спекулации, че и кроната няма да издържи на евтиното евро и фиксът може да падне, които се успокоиха едва през последните месеци.

В резултат на успокоението гуверньорът на Датската централна банка Ларс Роде повиши основната депозитна лихва с 0,1 до -0,65% през януари, опитвайки се да започне нормализиране на паричната политика.

Сега обаче при подновения натиск Роде казва, че е готов отново да пусне печатницата и да започне да изкупува евро с крони. Вероятността Роде да понижи отново депозитната лихва до -0,75% нарасна, а ако подобни мерки започнат валутните резерви може отново да тръгнат сериозно нагоре.

Към края на март те са на ниво от 55,75 млрд. евро, което е около 18% от БВП.

Валутните резерви на Дания в млрд. евро: