Uber съкращава още 3 хил. служители заради коронавируса

Секторът на споделени пътувания е един от най-силно засегнатите от ограничителните мерки срещу пандемията

22:00 | 18 май 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската компания за споделени пътувания Uber съкращава още 3 хил. служители и затваря редица от своите офиси по света. Освен това фирмата прекратява  свои проекти, за да се справи с опустошителните последствия от коронавируса, които удариха силно сектора на споделени пътувания, съобщава Bloomberg.

Преди месец Uber освободи близо 3700 служители от отдела за работа с клиенти и „Човешки ресурси“. А сега с този допълнителен ход общо съкращенията се равняват на 25% от работната сила на компанията. Говорител на Uber заяви, че е вероятно да бъдат направени още съкращения в бъдеще.

Още по темата

Uber направи предложение за придобиването на Grubhub

Също така Uber планира да се откаже от неключови проекти, сред които са лабораториите за изкуствен интелект и услугата за намиране на подходяща работа Uber Works, обяснява изпълнителният директор на групата Дара Косровшахи. Освен това компанията ще затвори 45 от офисите си в световен мащаб, включително и този в Сингапур, който досега служеше като регионален хъб.

„Трябва да се утвърдим като самоподдържащо се дружество, което вече не разчита на нов капитал или инвеститори, за да продължава своя растеж и  да прави иновации“, уточнява Косровшахи. Той отхвърля идеята, че този ход е предприет с цел да се успокоят инвеститорите.

Uber и конкурентите ѝ бяха силно ударени от мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса и правилата за социална дистанция. Lyft, основният конкурент на Uber в Северна Америка, съкращава 17% от служителите си и намалява заплатите.