Uber вижда светлина в тунела

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 08.05.2020

11:39 | 8 май 2020
Обновен: 11:49 | 8 май 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Uber Technologies Inc. заяви, че тримесечните резервации от клиенти, които пътуват с колите на компанията, намаляват за първи път заради ефектите на коронавируса, но бизнесът вече започва да се възстановява. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаваенто "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Базираната в Сан Франциско компания никога не е реализирала коригирана тримесечна печалба и е малко вероятно да го направи тази година. Сега Uber очаква да достигне този крайъгълен камък през следващата година благодарение на съкращаването на разходите, което ще елиминира разходи за над 1 милиард долара, заяви главният изпълнителен директор Дара Косровшахи по време на конферентен разговор с анализатори".

Той коментира, че през април бизнесът с пътуванията е спаднал с около 80%, но Косровшахи казва, че продажбите са се увеличили за всяка от последните три седмици и са напът да го направят отново тази седмица. 

"Проблемите през последното тримесечие за бизнеса с автомобили на Uber и за по-голямата част от транспортната индустрия са свързани с разпространението на коронавируса по света. И макар акциите да са под натиск през първото тримесечие, Косровшахи се опита да успокои инвеститорите по време на конферентен разговор през март, като обясни, че бизнесът ще има 4 милиарда долара паричен буфер при най-лошия сценарий".

Попов допълни, че Uber е основен инвеститор в Didi Chuxing, най-големият оператор на споделени пътувания в Китай, откъдето произхожда вирусът. 

Вижте целия технологичен коментар във видеото.