Саудитска Арабия свива производството си на петрол с 1 млн. барела на ден

Целта на Рияд е да подкрепи бързото стабилизиране на петролните пазари

17:28 | 11 май 2020
Обновен: 02:14 | 6 юни 2020
Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg

Саудитска Арабия обяви, че свива доброволно производството си на петрол с 1 млн. барела дневно. По този начин производството на страната достига до най-ниските си нива от 18 години, като Рияд се стреми да подкрепи възстановяването на световните енергийни пазари, съобщава Bloomberg.

Саудитска Арабия планира да добива под 7.5 млн. барела на ден, докато официалната поставена цел според последното споразумение на ОПЕК+ бе за 8.5 млн. барела на ден. Ако Рияд изпълни плана си, производството на петрол на кралството ще спадне до най-ниските нива от средата на 2002 г., сочат данни на Bloomberg.

„Чрез това допълнително намаляване на добива кралство цели да насърчи страните членки на ОПЕК+, както и други страни производителки, да изпълнят целите за свиване на производството, за които са поели ангажимент. Целта е и да се осигурят допълнителни доброволни понижения на производството, за да се подкрепи стабилизирането на световните петролни пазари“, се посочва в официална позиция на Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия.

Също така властта в Рияд настоява държавната петролна компания Saudi Aramco да намали производството си през настоящия месец при съгласие с клиентите си.