Данни за икономиката на САЩ предвещават колапс през април

Стойността на продажбите на дребно в страната през март се е понижила с 8.7% на месечна база

21:42 | 15 април 2020
Обновен: 11:12 | 6 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Продажбите на дребно и производството в предприятията в САЩ отчитат исторически спадове през март, а други данни показват, че най-лошото тепърва предстои, съобщава Bloomberg.

Стойността на общите продажби на дребно в страната през март се е понижила с 8.7% на месечна база, което е най-големият спад от 1992 г. насам, сочат публикуваните днес данни на Търговския департамент. Производството в заводите в САЩ бележи най-големия си спад през изминалия месец от 1946 г. насам, точно след края на Втората световна война, става ясно от информация на Федералния резерв.

Но проучванията от април предвещават дори по-мрачна картина, като производството в щата Ню Йорк и доверието на американските строители на жилища се сриват до рекордно ниски нива.

Мерките срещу коронавируса бяха въведени много бързо преди месец, като множество американски щати започнаха да затварят ресторантите и препоръчаха на гражданите да си остават по домовете. Сега в почти всеки щат има ограничителни мерки срещу коронавируса и много бизнеси са временно затворили.

Все пак има положителна тенденция. Магазините за храни и напитки отчитат рекорден ръст от 25.6%, тъй като много американци решиха да се презапасят с различни продукти. В аптеките също се покачват осезаемо продажбите. Но продажбите в магазините за дрехи са се понижили с 50%.

„Когато се затваря икономиката, буквално се изгасват светлините. С изключение на магазините за храни и това, което може да се купи онлайн, никъде другаде няма активност“, коментира Мария Рамирез, главен икономист в американското правителство.