Икономист: Спадът на БВП за тримесечие ще е до 5% у нас

Работодателите и работещите ще спасят икономиката, смята проф. Даниела Бобева

10:31 | 29 март 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Имаме опит с кризите. Последната беше през 2009 г., когато растежът ни намаля с 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но външните шокове ще изиграят голяма роля. Това заяви икономистът проф. Даниела Бобева пред БНР.

„Най-важното, което България трябва да направи е предвидените мерки за стимулиране да бъдат с много облекчени процедури и да се наложат навременно. Всяко забавяне ще доведе до неефективност и разпиляване на публичния ресурс“, коментира Бобева.

„БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки... Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията“.

Според нея като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат ефект върху икономиката като цяло. “Не означава, че не трябва да се правят, напротив”, отбеляза тя.

“Ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката. Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, които работят”.

Според икономиста Европейският съюз трябва да има координиран отговор за справяне с кризата.  

„Европейската централна банка тръгна да спасява само страните от еврозоната“.

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“.  

„Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно“, заяви още Бобева.