Lufthansa очаква по-висока печалба за 2016 въпреки по-ниските цени на горивата

Печалбата преди лихви и данъци на компанията през възлиза на 1,82 млрд. евро

19:30 | 17 март 2016
Обновен: 00:08 | 18 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германската авиокомпания Lufthansa прогнозира малко по-висока печалба за 2016 въпреки по-ниските цени на горивата, предупреждавайки за конкуренция с по-ниски тарифи и понижаващи се средни цени на билетите, предаде Investor.bg.

Подобно на конкурентите Air France-KLM и IAG, собственик на British Airways, Lufthansa печели от ниските цени на петрола и по-силното търсене на пътувания през 2015, което позволи на компанията в четвъртък да възстанови плащанията на дивидентите на акционерите.

Нискотарифните превозвачи като Ryanair и easyJet обаче също печелят и се конкурират сериозно с новата нискотарфирна компания на Lufthansa Eurowings, добавяйки повече места в Европа, особено Германия, и налагайки натиск върху цените на билетите.

Lufthansa прогнозира значителен спад на доходността тази година, ключов показател на приходите на миля на пътник, включително заради добавянето на по-дълги маршрути към тези на Eurowings. Главният изпълнителен директор Симон Мен заяви пред журналисти, че може да не отчете подобрение на доходността в Европа в скоро време.

Lufthansa коментира, че очаква малък ръст на печалбата през 2016, след като обяви коригирана печалба преди лихвите и данъците в размер на 1,82 млрд. евро за 2015.

Преди актуализирането в четвъртък анализаторите средно очакваха ръст на печалбата до 2,08 млрд. евро. Акциите на превозвача поевтиняха с 4% в ранната търговия.

Групата се опитва да постигне споразумение със служителите си по нови сделки за заплатите и пенсиите. Миналата годината имаше стачки както на пилотите, така и на стюардите, което струва на компанията 213 млн. евро загуба през 2015.

„Оставаме разтревожени за опитите на групата да се справи с редица стратегически предизвикателства, включително с по-евтино гориво, което скрива проблемите в краткосрочен план“, заяви анализаторът на Liberum Джералд Коо, който определя рейтинг „sell” на акциите.

Мен каза за анализаторите, че групата не е склонна да даде по-амбициозни прогнози толкова рано през годината.

Заедно с икономиите от 1 млрд. евро на разходите за гориво за 2016, Lufthansa заяви, че ще намали разходите, след като разходите за единица продукция, без горивото и валутните ефекти, са се увеличили с 2,4% през 2015.

Нападенията на популярни туристически дестинации – от Париж до Тунис и Турция, също са намалили доверието на пътниците в началото на годината.

Мен заяви, че хората все още пътуват, но резервират билетите си по-късно.

„Отчитаме повишено внимание към по-ранните резервации, но не и по-малко пътници. Това е промяна в тенденцията при резервациите“, каза тя.