Продажбите на автомобили в Европа през октомври са на най-високото си ниво за 10 години

Въпреки това мрачната прогноза за 2019 г. се запазва

14:06 | 19 ноември 2019
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Европа са се повишили през октомври, но не достатъчно, за да се прекрати спада от началото на годината. Сред основните причини е, че търсенето остава слабо на ключови пазари, съобщава Bloomberg.

Регистрациите на нови превозни средства се увеличават с 8.6% до 1.21 млн. броя, достигайки най-високото си ниво за последните десет години, показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Продажбите през октомври миналата година не са били високи заради тогавашните нови тестове за вредни емисии.По-високото търсене през миналия месец е било задвижвано най-вече от пазарите в Германи и Франция.

От началото на годината регистрациите са се понижили с 0.7% до 13.3 млн. и очакванията за годишен спад се запазват. 

Автомобилни компании като Volkswagen, Daimler и доставчици на автомобилни части като Continental понижиха прогнозите си през последните седмици заради слабото търсене в няколко региона и страховете от налагането на мита. Спадовете на китайския пазар също оказват влияние.

Великобритания е единственият голям европейски пазар, който отчита спад на продажбите през октомври, тъй като несигурността около Brexit продължава да оказва влияние на пазара.

Умереният растеж през октомври в Европа може да продължи през последните два месеца на година, но е малко вероятно годината да е по-добра от 2018 г., смятат от Асоциацията на европейските производители на автомобили. От Асоциацията обаче не очакват подобрение на пазара през следващата година заради предизвикателствата в икономиката. Негативната като цяло тенденция оказва натиск върху автомобилните производители в региона да обединят усилията си, за да се насочат към електрически и автономни автомобили. Френската компания PSA е в преговори за сливане с Fiat Chrysler.

Германският автопроизводител Volkswagen, чийто пазарен дял в Европа е над 20%, отчита ръст на регистрациите от 31% през изминалия месец. През миналата година компанията се изправи пред големи проблеми, свързани с тестовете за вредни емисии.