Франция охлажда европейските надежди на Западните Балкани

Властите в Париж са категорични, че е нужно пълно преразглеждане на процеса за разширяване на ЕС

07:45 | 14 октомври 2019
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Надеждите на страните от Западните Балкани за започване на преговори за присъединяване в Европейския съюз (ЕС) зависят от баланса. Франция изразява категорична позиция, че европейската общност не е готова да приеме нови страни членки, съобщава Bloomberg, като се позовава на кореспонденция между дипломати в Брюксел.

Преди дни Северна Македония и Албания получиха зелена светлина за присъединяването към най-големия съюз за търговия в света. Франция и Холандия настояват за пълно преразглеждане на процеса за разширяване на ЕС, преди да започнат преговорите с двете балкански страни.

Париж иска предстоящите преговори да са постепенни, да има повече конкретика за ползите за страните от потенциалното членство и за устойчивото прилагане на необходимите реформи, показва комюнике от среща на министрите в Люксембург от 10-ти октомври. „Не трябва да има конкретна дата за започване на преговорите с Албания и Северна Македония преди ЕС да е извършил обстоен преглед на методологията“, пише в документа.

Привържениците на разширяването на ЕС се аргументират, че възможността за членство в ЕС ще спомогне за стабилизирането на Западните Балкани, докато липса на дата за начало на преговорите може да отслаби реформистките сили в Албания и Северна Македония. Но западните страни пазят спомена от неуспеха в борбата с корупцията и прилагането на върховенство на закона от източноевропейските държави, които се присъединиха през 2004 г. и 2007 г.

Страни като Полша, Унгария и Румъния, които са сред най-големите реципиенти на финансиране от ЕС и земеделски субсидии, са в противоречие с Европейската комисия (ЕК) относно ценностите на демокрацията. Към момента ЕК се проваля в опитите си да накара тези страни да изпълнят определени норми.

По изискване на Франция ЕС обяви през юни, че приемането на нови страни членки в блока зависи от капацитета за интеграцията им.

Франция и Холандия не са сами в своите критики. Гърция и България първо трябва да уточнят двустранните си отношения със Северна Македония.

Днес някои европейски политици ще направят последен опит да се стигне до компромис преди срещата на министрите във вторник в Люксембург. Там ще бъде взето ключово решение за процеса.

„Последното решение дава зелена светлина за започването на преговорите за присъединяване през първата половина на 2020 г., но засега никой не се радва предаврително“, твърди запознат с процесите дипломат.