Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС не трябва да допуска чужди сфери на влияние на Западните Балкани

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, Светът е бизнес, 08.10.2019

21:02 | 8 октомври 2019
Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Белград цели подсилване на влиянието на Турция в рамките на Западните Балкани. Констатира се наличието на повече от 150 турски фирми в Сърбия, които оперират там, а двустранният търговски обмен е от над един милиард долара. Освен това Турция ще строи новата магистрала Белград-Сараево, заяви Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Затова ЕС трябва да внимава с процеса по евроинтеграция на държавите от Западните Балкани. От доста време насам се отчита фактът, че всяко забавяне в този процес неминуемо създаване вакуум, в който ще се вместят външни сили на влияние в лицето на САЩ, Русия, Китай и Турция".

Гостът взе отношение по темата за ситуацията в Косово, която според него, особено с оглед на нейните международни аспекти, има сериозно влияние върху целия регион.

"Демократическата партия за първи път след обявяването на Косово за независимост минава в опозиция", посочи Боби Бобев. Втори много интересен момент по неговите думи е, че победител, съобразно голяма част от очакванията до момента, стана националистическата формация "Самоопределение".

"Нейният лидер Албин Курти ще бъде един от най-сериозните кандидати, ако не и доминиращ такъв, за поста на премиер", допълни той.

Бобев обясни, че албанците безусловно са най-проинтеграционната нация в Западните Балкани, т.е. не са антиевропейски настроени.

"От друга страна, самият лидер на "Самоопределение", че проблемите между Сърбия и Косово трябва да се изгладят, но диалогът следва да се води със сърбите в Косово, а не със Сърбия. Това може би ще бъде проводник за решаване на спорните въпроси с Белград", подчерта той.

Перспективите пред Косово за евентуално членство в НАТО и ЕС

Боби Бобев смята, че това е една възможност с по-дългосрочна перспектива.

"От друга страна, темповете на икономическо развитие в Косово са ниски, а нивата на безработицата са високи", поясни още той.

Северна Македония и Албания и идеята ЕС да започне преговори за членство под условие.

"Това означава непрекъснато договаряне. Пълноправни преговори за това членство ще започнат, когато държавите изпълнят изискванията, поставени пред тях от ЕС. Според оценката на Холандия това все още не е станало. Обществата от Западните Балкани не бива да се обезсърчават по отношение на евроинтеграцията си".

България и Северна Македония

"Сравнявайки договора ни за добросъседство със Северна Македония с Преспанския договор между нея и Гърция, установяваме, че гърците са си свършили по-добре работата - договорът им е по-добре изпипан, с повече детайли".

Боби Бобев коментира и че пикът на мигрантската криза може да настъпи след 2030-2040 г. Затова според него не трябва да изпускаме от вниманието си мигрантския процес, рисковете от него и необходимостта да се действа солидарно.