Китай облага с нови мита стоки на САЩ за 75 млрд. долара

Очаква се да бъдат въведени и мита от 25% върху вноса на американски автомобили

17:34 | 23 август 2019
Обновен: 17:40 | 23 август 2019
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китай заяви в петък, че ще наложи нови мита върху вноса на американски стоки на стойност 75 млрд. долара, като ще възобнови и митата върху американски автомобили, пише Investor.bg, като цитира CNBC.

Китайският държавен съвет заяви, че е решил да въведе налози, вариращи от 5% до 10% за стоки на стойност 75 млрд. долара, които ще влязат в сила на две части – от 1 септември и от 15 декември.

Според информацията от държавния съвет ще бъдат наложени и мита от 25% върху вноса на американски автомобили и от 5% за вноса на автомобилни части и компонентни, считано от 15 декември.

Новите мита засягат 5078 продукта, като сред тях освен автомобили има и селскостопански продукти, суров петрол и малки самолети. 

Отвръщането на удара от страна на Китай става факт, след като по-рано този месец американският президент Доналд Тръмп изненадващо сложи край на временното примирие с Пекин и обложи вноса на китайски стоки с мита от 10% на обща стойност от 300 млрд. долара. Някои от тези мита в крайна сметка бяха отложени за декември с обяснението да не бъде засегнат сезонът на празничното пазаруване в края на годината, докато други стоки изобщо отпаднаха от списъка.

„В отговор на реакцията на САЩ Китай беше принуден да предприеме мерки за противодействие“, се казва в съобщението на съвета в петък.

Вижте повече в Investor.bg.