Тръмп ще загуби повече политически от Китай при липса на търговска сделка

Андрю Бишъп, глобален ръководител „политически проучвания“ в Signum Global Advisors

20:30 | 13 май 2019
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Андрю Бишъп, глобален ръководител „политически проучвания“ в Signum Global Advisors, коментира търговския застой между САЩ и Китай, и отраженията върху президентските избори.

Според Бишъп, за да бъде постигнато споразумение няма нужда да има доверие. Той даде пример с много ниската степен на доверие между Съветския съюз и САЩ през 70-те години на 20-ти век, както и между САЩ и Иран, "когато преди няколко години сключиха т.нар. иранска ядрена сделка".

По думите му е нужна известна степен на учтивост и любезни отношения.

"По-важният въпрос вече касае тона на разговора и дали президентът Тръмп и китайските лидери ще могат да запазят репутацията си пред вътрешните си избиратели", коментира анализаторът.

Бишъп определи като напълно вярна идеята, че китайските законодатели проявяват много голяма чувствителност към всякакъв вид усещане за обида или унижение.

Добрите новини са, че Си Дзинпин е вероятно най-добрият лидер на Китай от десетилетия. За разлика от по-слабите лидери като предишните няколко китайски държавни ръководители, той наистина има възможността да довърши тази задача.

Относно реалния времеви хоризонт за постигане на търговска сделка според анализатора, ако такава няма до 2020 или до края на годината, "пазарът ще започне да пита не толкова кога ще се случи сделка, а дали въобще ще се случи".

Това би могло да доведе до драстичен пазарен срив и според мен Тръмп ясно го осъзнава.

Бишъп смята, че и от двете страни съществува усещането за неотложност.

"Интересното е, че китайците са вероятно много по-малко жилави в икономически план и биха имали много повече проблеми на икономическия фронт от липсата на сделка. В политически план обаче предвид устойчивостта на китайската власт и фактът че в САЩ предстоят президентски избори през 2020, Тръмп има много повече какво да губи. Тъй че, той също има подтик да направи отстъпки", заключи анализаторът.