Великобритания започва да търси наследник на Марк Карни в Bank of England

Някои от кандидатите за поста може да се откажат заради Brexit, заяви финансовият министър Филип Хамънд

11:40 | 24 април 2019
Обновен: 11:45 | 24 април 2019
Управителят на Английската централна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Управителят на Английската централна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания формално започна да търси наследник на Марк Карни, който да заеме поста му като управител на централната банка в Англия, пише Bloomberg. Карни, който е роден в Канада, е първият чужденец, заставал начело на Bank of England.

Британският финансов министър Филип Хамънд коментира, че Карни планира да продължи професионалната си кариера извън Канада. Редица имена са спрягани за наследници на финансиста. Сред тях е професорът в Университета в Чикаго Рагхурам Раджан, който е бил гуверньор на Индийската централна банка. Списъкът с потенциалните наследници се допълва от настоящите заместник-гуверньори на Bank of England Бен Броадбент и Дейв Рамсдън, председателя на британския финансов регулатор FCA Андрю Бейли, председателя на регулатора по комуникации в Обединеното кралство Шарън Уайт и главния икономист в Английската централна банка Анди Халдан.

Безспорно човекът, който ще застане начело на финансовата институция с над 300-годишна история, ще има сериозни отговорности. Годишната заплата за длъжността е 480 хил. паунда. Карни беше нает от предшественика на Хамънд – Джордж Осборн, който тогава го описа като „най-добрия в света“.

Хамънд обяснява, че търси кандидат с „правилните умения и опит“ за поста на Карни, който трябваше да се справи с редица предизвикателства по време на своя мандат.

В началото на месеца британският финансов министър заяви, че Brexit е влошил международния имидж на Великобритания и някои кандидати може да се откажат заради трудната ситуация. Най-голямото предизвикателство по време на престоя на Карни в Bank of England беше решението на Лондон да напусне Европейския съюз. Това доведе до политически сблъсък в централната банка, като Карни беше силно критикуван заради позициите си против Brexit. Влиянието на Brexit върху икономиката принуди централната банка да отложи планираното покачване на лихвите.

Карни отложи напускането си от Английската централна банка два пъти заради Brexit. Той заяви, че няма да направи така трети път и ще се оттегли в края на януари 2020 г. Според плана на сегашното правителство Великобритания ще напусне ЕС официално най-късно през октомври.