Турция разследва JPMorgan след препоръка за лирата

Според турския банков регулатор анализ на американската компания съдържа "подвеждаща и манипулативна информация"

14:11 | 24 март 2019
Обновен: 11:24 | 5 юни 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Банковият регулатор и този по капиталовите пазари в Турция започнаха отделни разследвания срещу американската финансова компания JPMorgan, след като двама анализатори са препоръчали на инвеститори да се придържат за долара спрямо лирата в деня, когато турската валута е загубила 5% от стойността си, пише Bloomberg.

Банковият регулатор BRSA обяви, че в съдържанието на анализите има „манипулативна и подвеждаща информация“, което е довело до волатилността на пазарите и е ударило репутацията на турските банки, пише турската държавна новинарска агенция Anadolu. Регулаторът по капиталовите пазари започна отделно разследване, но е по същия случай.

Двете разследвания започват почти едновременно, което подсказва за сътрудничество между регулаторите – точно ден след като турската лира отбеляза най-големия си спад от сривът през 2018 г.

За известно време в петък лирата се търгуваше с близо 6.5% по-ниско спрямо долара, което доведе до отстъпление от страна на развиващите се пазари. Турската централна банка беше принудена да обяви, затяга паричната си политика, за да предотврати поевтиняването на лирата, но тези действия нямаха голям ефект.

JPMorgan препоръча на инвеститорите да не разчитат на лирата в дългосрочен план, тъй като се очакват големи движения. Темпът, с който турските форекс резерви се понижават, е неустойчив, се посочва в анализа на финансовата компания.

Банковият регулатор провежда паралелно още едно разследване. То е срещу банки, които са манипулирали клиентите си да купуват чуждестранна валута. Все още няма информация кои банки ще бъдат разследвани, посочват от Anadolu.