Икономиката на Гърция се свива за първи път от 2 години

БВП на страната е спаднал с 0.1% през четвъртото тримесечие заради слабо потребление

15:59 | 7 март 2019
Обновен: 05:01 | 5 юни 2020
Магазини в Атина, Гърция. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Гръцката икономика се е свила през четвъртото тримесечие на 2018 г., което се случва за първи път от близо 2 години, като потреблението и капиталообразуването бележат спад, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се понижава с 0.1% спрямо предходното тримесечие, когато отбеляза ръст от 1%. През изминалата година гръцката икономика е нараснала с 1.9%, показват публикуваните в четвъртък данни на Гръцката статистическа служба. Прогнозата на Европейската комисия (ЕК) за годишния икономически растеж на Гърция беше за 2%.

Данните от последното тримесечие на 2018 г. нарушават създалия се оптимизъм за състоянието на икономиката. Трудовият пазар предлага определени мерки за мотивация на неработещите, като нивото на безработица се е понижило да 18% през декември, което е най-ниското ниво от 2011 г.

Броят на заетите лица е нараснал с 2.8% през изминалата година. Нетната търговия е поддържала икономиката, като износът е нараснал с 1.8%, а вносът е намалял със 7.8% през четвъртото тримесечие.