Атанасова: Докладът за фалита на КТБ трябва да бъде разсекретен

Бизнес старт, 17.02.2016

10:00 | 17 февруари 2016
Обновен: 11:08 | 17 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Десислава Атанасова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислава Атанасова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докладът за фалита на КТБ трябва да бъде разсекретен и представен публично. Това обяви в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и председател на временната парламентарна комисия за КТБ. Тя подчерта, че зад фалита на банката стоят зависимости, които се доказват от сметките на депозантите.

"Министерството на финансите коментира, че може да се наложи и промяна на законодателството, но мисля ,че трябва да се кажат няколко важни неща. Първо, благодарение на волята на мнозинството беше променен закона и стана възможно банковата тайна да падне за банки в несъстоятелност. Благодарение на това ние разполагаме с информация за всички депозанти и кредитополучатели, за всички физически, юридически лица и политически партии".

Целият процес за функциониране на КТБ, като парамиделна структура, като че ли остана доста неразбран, каза още Атанасова. "Нашият доклад много ясно показа кой си е затварял очите и то заради зависимости. Това е БНБ и Управление "Финансов надзор", което трябва да упражнява контрол". 

По повод предстоящия днес вот на недоверие в Парламента, Атанасова каза: "Надявам се, че днес ще има ползотворен дебат не само за опозицията, но и за нас, като управляваща партия. Това ще бъде и начин министър Москов да чуе притесненията на всички български граждани". 

Бившият министър на здравеопазването препоръча на министър Москов да отделя "повече време за парламентарно представените групи":

"Министър Москов трябва да търси в Парламента, и консенсуса, и компромиса, и с тези, които го подкрепяме, и с тези, които са в опозиция".

Чуйте във видеото целия коментар: