Facebook е премахнала над 140 руски профила от платформите си преди междинните избори

Технологичен коментар на Емили Чанг, Bloomberg, за Amazon, Facebook и Flipkart

10:08 | 14 ноември 2018
Обновен: 10:15 | 14 ноември 2018
Снимка: Duncan Chard/Bloomberg
Снимка: Duncan Chard/Bloomberg

Емили Чанг, Bloomberg в Сан Франциско, коментира водещите технологични заглавия.

Facebook каза, че е премахнала над 140 руски профила от платформите си преди междинните избори през миналата седмица. Компанията потвърди, че е свалила 36 профила и 6 страници от Facebook и 99 профила в Instagram, които не са били управлявани от истински хора. Facebook казва, че тези профили са си координирали в разпространение на политически послания преди изборите и в обсъждането на въпроси като правата на жените и на хомосексуалистите. Един от профилите в Instagram имал 1,5 млн. последователи.

Amazon официално потвърди, че отваря две нови централи. Една, в град Лонг Айлънд, щата Ню Йорк и втора, в Арлингтън, щата Вирджиния. Дългоочакваното решение за новите централни офиси ще доведе до инвестиции от 5 млрд. долара и ще създаде над 50 хил. нови работни места според Amazon в продължение на 2 десетилетия. Компанията обяви също, че Нашвил ще приюти новия т.нар. "Оперативен център за върхови постижения", който ще създаде 5 хил. нови работни места.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на индийската компания за онлайн търговия Flipkart Бини Бансал подаде оставка. Това става, след като бе започнато независимо разследване по обвинения за сексуално насилие. Това е удар върху амбициите на компанията майка Walmart в Индия. Walmart каза, че не е открила доказателства в подкрепа на обвиненията, които Бансал отхвърля, но е разкрила цитирам „други погрешни преценки“, посочи Чанг.

Чуйте целия коментар във видеото.