В България са регистрирани над 4700 социални предприятия

Предвидени се редица стимули за социалните предприемачи, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова

16:16 | 9 ноември 2018
Обновен: 16:17 | 9 ноември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 4700 социални предприятия са регистрирани в България. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, която присъства на откриването на изложение на социални предприемачи от Североизточна България, пише Investor.bg.

Тя посочи, че в новоприетия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика са предвидени редица насърчителни мерки за социалните предприемачи, но са предвидени и изисквания към тях.

"В малкото социално предприятие да работят хора от уязвимите групи – най-малко трима души, или част от печалбата да бъде инвестирана в социални и екологични цели. Минималната сума, която трябва да бъде реинвестирана е 7500 лв. За големите социални предприятия – клас А+ – до 30% от работещите да бъдат от уязвимите групи и да се реинвестират средства минимално от 75 000 лева. Данъчни облекчения се запазват такива, каквито са за момента, за трудовопроизводителните кооперации. Вече ще бъдат за всички социални предприятия!". 

Петрова допълни, че става дума за предоставяне от общините на терени или помещения на социалните предприемачи с решение на Общинския съвет, предава БНР.

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ подготвя регистър на социалните предприятия в страната, каза днес във Варна Теодора Тодорова, началник отдел в МТСП. По думите й ще бъде изготвена и специална платформа, която ще представя възможностите на тези организации, техните стоки и услуги. Министерството ще създаде и сертификатна марка, която социалните предприятия ще имат право да ползват, пише БТА. Вече е факт законовото дефиниране на социалните предприятия, което е нещо ново за България, посочи Тодорова.

Новото законодателство дефинира и кои са уязвимите групи, които трябва да бъдат наети на работа, за да отговаря организацията на изискванията.

Още подобни новини може да четете в Investor.bg.