Боргети: Цените на полетите днес са по-ниски отколкото през 2012

Конкурентният натиск ще продължи, каза изпълнителният директор на Virgin Australia

10:54 | 11 февруари 2016
Автор: Александра Попова
Джон Боргети Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джон Боргети Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важно е да отбележим, че само една трета от това подобрение се дължи на цените на горивата. Другите две трети бяха задвижвани от фундаментите на бизнеса.

Какъв е рискът, че ще бъдете ударени от повишаващи се цени на горивата през второто шестмесечие?

Хеджирането на горивото намалява колкото повече се придвижваме напред и очакваме да видим подобни ползи през втората половина като и през първата. Подобни ще бъдат но не и по-високи, защото ги срявняваме със ситуацията от втората половина на миналата година, когато цените на петрола падаха. С намаляването на хеджирането ползите ще съответстват на предходната съответна половина.

Значи сте уверен, че този резултат е устойчив независимо от цената на петрола?

Никога не можем да кажем „независимо“, защото не знаем какво ще се случи. Но изхождайки от това, което виждаме ще бъдем печеливши през тази финансова година и наистина възвращаемостта на инвестираният ни капитал се повиши на 8%. Уверени сме, че ще покачим с няколко процента повече прз втората половина.

Искате да спестите $1.2 млрд. до края на 2017. Бихте ли ни казали откъде тези спестявания ще дойдат? Може ли например да има съкращения на служители?

Всичко е въпрос на подобряване ефективността - неща като по-широка употреба на самолетите по-добро управление на човешките ресурси и алокиране на работниците и тн. И всъщнос сме уверени, че ще надхвърлим споменатите $1.2 млрд. Но днес също така обявихме, че сме продали пет от нашите Embraer 190. Спестяванията от тази сделка ще бъдат отгоре върху споменатите $1.2 млрд.

Със затихването на миньорския бум виждаме, че Qantas изпраща по-голямата си част от флотилията си на изток. Очаквате ли по-голяма конкуренция у дома?

Конкуренцията в тази страна винаги е била трудна. Погледнете последните пет години – те бяха най-конкурентните през моите 40 и нагоре години в бизнеса. Винаги ще е така. Цените на полетите днес са по-ниски от тези преди четири години. Даже днес казаха, че цената за полетът Сидни – Мелбърн не е била така ниска от 15 години насам. Конкурентният натиск ще продължи.