Идва ли краят за хартиените банкноти и монетите?

Недостатъците на парите в брой тласкат към тяхната замяна

11:30 | 9 юли 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Харесва ли ви да чакате на опашка в магазин? На мен – не. А вероятно не и на повечето европейци. Но въпреки че заради кеша все още не можем да се лишим от тромавия, нездравословен и нетипичен процес при пазаруването - чакането на опашка, ние, българите, но и повечето европейци, продължаваме да си държим на парите в брой.

Това е така обаче дори и в двигателя на Европа – Германия. Макар че едва сега на пазара там навлиза Google Pay – едно от първите модерни приложения за плащане със смартфон, и Германия, най-голямата икономика на Стария континент, си остава развиващ се пазар по отношение на плащанията.

Обаче това сравнение хич не е справедливо – по отношение на нововъзникващите и развиващите се страни. В Китай по-голямата част от населението отдавна плаща предимно мобилно, а двата лидера на пазара Alipay и WeChat имат няколкостотин милиона клиенти. А в Африка милиони хора без собствена банкова сметка използват мобилната услуга за парични преводи M-Pesa. 
Разбира се, Германия не може да се сравнява лесно с държави, в които много хора дори нямат банкова сметка и следователно са пропуснали няколко технологични етапа. Но нека нямаме илюзии: парите са измиращ вид. През следващите десет до петнадесет години голям брой нови технологии ще гарантират, че кешът в Германия, в Европа и в България ще бъде почти напълно маргинализиран.

Според Handelsblatt обратът е вече ясно видим, поне във федералната република. Използването на кеш в страната вече е спаднало през последните години: „само“ 74% от трансакциите през 2017 г. са били уредени с монети и банкноти, според данни на Бундесбанк, най-малко с пет процентни пункта по-малко, отколкото през 2014 г.

Една от причините е, че все повече търговци на дребно разполагат с терминали за безконтактно плащане. Онова, което е обичайно за други страни, като Швеция и Великобритания в продължение на много години – да се плащат малки суми с помощта на технологията NFC (технология, която позволява двупосочни връзки между електронните устройства), постепенно намира място и в Германия, но и в другите европейски държави.

Парите в брой се изтласкват от пазара все повече, а това не е никак лошо. Защото тази хилядолетна форма на плащане просто вече е.... остаряла. Тя има четири основни недостатъка. Първо, паричните средства са скъпи: според проучване на университета „Щайнбейс“ в Берлин монетите и банкнотите струват на германския частен сектор 12,5 милиарда евро годишно поради сложната логистика – около 150 евро на глава от населението. Струващото милиарди евро снабдяване с пари от централните банки също трябва да се вземе предвид.

Второ – парите в брой са мръсни и са риск за здравето. Според Mastercard – несъмнено не неутрален източник, 26 000 потенциално вредни бактерии могат да се струпат на една евро банкнота.

Останалите недостатъци на на тази форма на плащане вижте на Investor.bg.