Fiat-Chrysler ще бъде най-силно засегната от митата за внос на коли в САЩ

Компанията ще изгуби над 500 млн. от годишната си печалба, ако мита бъдат въведени

12:00 | 3 юли 2018
Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg
Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

Групата FCA Fiat-Chrysler ще е сред най-потърпевшите от евентуалните мита, с които Доналд Тръмп се заканва да облага влаганите в САЩ автомобили, твърди анализ на консултантите от Evercore ISI, пише Automedia.bg.
Според експертите 25% мито биха намалили годишните печалби на компанията със 743 милиона евро. Това е сценарият, при който Тръмп ще наложи такси на база заплаха за националната сигурност. 

Другият вариант, който се обсъждаше, е за 20% мито върху вноса от Европейския съюз. Това би намалило печалбите на Fiat-Chrysler с 526 милиона евро годишно. 

Миналата година FCA e внесла в САЩ 158 533 автомобила и камиона, произведени извън северноамериканската търговска зона NAFTA. Почти две трети от това количество се падат на малкия кросоувър Jeep Renegade, който се прави в завода на Fiat в Мелфи, Италия. 

Сравнително солидни продажби в САЩ имат също моделите на Alfa Romeo и Maserati. Митото обаче ще засегне най-чувствително Renegade и другите подобни модели в по-ниските ценови класове, защото при тях и маржът на печалба е най-малък. 

На каква сума възлиза вносът на автомобили от Италия в САЩ вижте в продължението на  Automedia.bg.