САЩ разкритикуваха Китай за липсата на напредък по търговския дисбаланс

Министерство на финансите не определи никоя държава за валутен манипулатор

12:40 | 14 април 2018
Обновен: 12:40 | 14 април 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Тръмп продължи критиките срещу Китай за липсата на прогрес в изчистването на търговския дисбаланс със САЩ, предава Bloomberg.

Министерство на финансите не нарече Китай или някоя друга държава валутен манипулатор в своя полугодишен доклад за валутната политика, но добави Индия към списъка за наблюдение. Ведомството посочи, че обмисля да разшири броя на държавите, обхванати от доклада, който в момента включва 12-е най-големи търговски партньори на САЩ и Швейцария.

„САЩ са силно обезпокоени от липсата на напредък от страна на Китай по отношение на двустранния търговски дисбаланс и подтиква Китай да създаде по-равнопоставено поле за действия“, се посочва в доклада на министерството. В предишното издание от октомври то не използва думата „силно“.

"Китай все повече се отдалечава от пазарната посока на икономическо развитие и това води до увеличаване на рисковете за нейните основни търговски партньори и за световния растеж в дългосрочен план“, се казва в доклада.

Въпреки критиките, тонът на доклада е по-мек в сравнение с коментарите на президента Доналд Тръмп, който твърди, че Китай не намалява търговския си излишък и не отваря пазарите си за американски инвестиции.

Напрежението в търговските отношения ескалира през последните седмици след взаимните заплахи с мита, които стреснаха финансовите пазари и повишиха притесненията, че двете икономики са на прага на търговска война. Тръмп обяви мита за китайски продукти на стойност $150 млрд., а Пекин обяви, че ще отвърне на удара с налози върху всякакви американски стоки – от соя до самолети.

Тръмп смекчи тона, след като китайският президент Си Дзинпин обеща тази седмица, че правителството ще увеличи вноса, ще намали митата върху автомобилите и ще отвори китайския финансов сектор за повече инвестиции.

„Сега наистина преговаряме и смятам, че ще ни третират честно“, каза Тръмп.

Азиатската държава обмисля девалвация на юана и претегля възможностите си във връзка с търговския конфликт със САЩ. По-слабият юан ще направи вноса от Китай в САЩ по-евтин, увеличавайки търговския дефицит със страната.

Китайският юан напредна с около 10% спрямо долара през последните 12 месеца, изкачвайки се през март до най-високото си ниво от август 2015. Към края на март чуждестранните валутни резерви са на ниво от $3,14 трлн.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща да прекрати нелоялните търговски практики на Китай и да възстанови американския производствен сектор. След това той определи Китай за валутен манипулатор.

Министерство на финансите остави Китай, Южна Корея, Япония, Германия и Швейцария в списъка си за наблюдение на страни, които имат значителен търговски излишък със САЩ, висок излишък по текущата сметка или са обвинявани в намеса на валутния пазар.

Включвайки Индия в списъка, ведомството отбелязва, че страната е увеличила покупките на чуждестранна валута миналата година и има „значителен търговски излишък“ със САЩ.

Международните валутни резерви на Индия са скочили до над $420 млрд.

Министерство на финансите на САЩ е задължено два пъти в годината да представя пред Конгреса оценка дали основните търговски партньори на страната извършват валутни манипулации.