Facebook даде повече права за управление на данните

Промяната ще обедини всички настройки в едно

18:33 | 28 март 2018
Автор: Иван Николов
Логото на Facebook на екрана на iPhone. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg
Логото на Facebook на екрана на iPhone. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Facebook взема мерки за по-добра организация на често разпилените настройки за управление на личните данни и информация, която потребителите споделят онлайн на платформата. Решението бе обявено от основателя на Facebook Марк Зукърбърг на 28 март 2018 г.

„Много от вас се чудят как да контролират информацията, която споделят във Facebook, кой има достъп до нея и как да я премахнат”, написа Марк Зукърбърг в профила си в социалната мрежа.

„Събрахме на едно място всички настройки на личните данни и сигурността – в Privacy Shortcuts, за да ги използвате по-лесно. Ще ги предоставим в следващите няколко седмици за всеки. Освен това ще осигурим инструмент с всички приложения на платформата, в които сте се включили и който ще бъде най-отгоре на нюзфийда, така че лесно да премахвате приложения, които вече не използвате”.

 

 

 

Компанията твърди, че е работила по промяната още преди скандала с Cambridge Analytica, който я разтърси и понижи акцията й.

Миналата седмица Зукърбърк се извини за нарушението на доверието и изброи конкретни стъпки за по-добра защита на информацията на потребителите.

Сред тях са отстраняване на достъпа на разработчиците до данните, ако някой не е използвал приложението в продължение на 3 месеца и намаляване на обема информация, до който приложението има достъп при регистрация.