Давос 2016: Нуриел Рубини специално за Bloomberg

До края на годината петролът ще е над 40 долара за барел

19:10 | 22 януари 2016
Автор: Валери Ценков
Давос 2016: Нуриел Рубини специално за Bloomberg

Може да кажем, че петролът е шокът за последните две години. Макар че, вероятно всички са го предполагали, още когато барелът беше 40 долара. Как човек като вас знае кога петролът е на дъното, няма повече накъде да пада? Какви са количествените тълкувания, какъв е процесът на достигане на такъв извод?

Пазарната динамика между свръх предлагането, нарастването на наличностите и спада в търсенето заради климата и бавния ръст на икономиката в Китай, развиващите се пазари и САЩ подсказва, че всички цени могат да тръгнат надолу дори и при настоящото ниво. Но дори да достигнат 20 долара за барел, не вярвам, че дълго ще се задържат на това ниво, поради няколко причини.

Първо, ще има масово снижаване в капацитета, което ще доведе до бъдещо свиване на производството, но по-важното е, че производителите няма да имат печалба и сами ще намалят производството.

По логиката на пазара, може и да има още спад, но до края на годината петролът ще е над 40 долара за барел, защото фундаменталните фактори не оправдават такъв спад.

 

Нека сега покажем една диаграма, която днес приготвихме с професор Рубини. Показвахме я многократно тук, в Давос. Това е графика за връзката между долар и рубла, а тя е пряко зависима от петрола. И заглавието е: „Господин Путин, Нуриел Рубини е на втора линия.“ Какъв съвет бихте дали на една политически и икономически уникална държава каквато е Русия?

Парадоксално, но Русия се справя добре макроикономически, защото те осъзнаха, че шокът ще е постоянен и орязаха бюджета си. Дефицитът им се превърна от търговски дефицит в търговски излишък, регулираха валутата си и се ориентираха експортно. Така че, те са подготвени за по-ниски цени.

Вижте Саудитска Арабия – там решиха, че спадът е временен и ще отмине и в момента са с голям текущ и фискален дефицит, които не са оправдани.

Така че, да, спадът в цените на петрола продължава да вреди на рублата и тя ще падне още, но след време ще се повиши заедно с цената на петрола. От пазарна гледна точка Русия е добре, тя има огромен излишък, и почти никакъв дълг.

Проблемът е, че Русия не е демократична и потенциалният ръст е едва 1%, защото няма структурна реформа, икономиката е доминирана от държавния сектор, чийто дял продължава да се увеличава.

 

Има ли „идеална“ цена на петрола? Защото, от една страна са развиващите се пазари, вие казвате, че Русия може да издържи, но това не е добре за Саудитска Арабия... говорихме за това. Но от друга страна ниските цени на петрола се отразяват добре на западните икономики. Така че, каква е „идеалната цена“?

Не знам дали има идеална цена, но бих казал, че цените не могат да се задържат на сегашните си нива, защото в крайна сметка ще доведат до ликвидиране на капацитет, а след това и до шоково повишение на цените. Но и цените доста над 80-90 долара на барел също вече няма да бъдат оправдани, поради факта, че имаме шистовата революция в добива на петрол и газ и настъпи радикална промяна във фундаментите на ОПЕК.

Бих казал, че в средно срочен план, фундаменталните фактори ще стабилизират цените около 50-60 долара. Това ще е добра новина за потребителите и производителите на петрол, независимо от високия марж в производството, те ще се справят. Но трябва да приемат, че петролът вече няма да достигне цена над 100 долара.