Проф. Янев: Иран е не само сериозен доставчик, но и огромен пазар

Последствията от свалянето на санкциите срещу Иран коментира проф. Янко Янев от Международния институт за управление на ядрените знания

22:08 | 18 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Янко Янев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Янко Янев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не съм толкова притеснен от появата на Иран на световните пазари, защото Иран ще дава, но и много ще взима. Страната е не само сериозен доставчик на енергийни източници, но и огромен пазар. Това каза от Виена проф. Янко Янев, директор в Международен институт за управление на ядрените знания в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. В един глобален и свързан свят, където всичко влияе на всичко, свалянето на санкциите срещу Иран е позитивно действие. По-добре е да се намират решения и страните да се отварят, а не да не се знае какво правят, каза професорът. 

"Дали Иран разработва ядрено оръжие, директен отговор няма, но Иран разполага със знанията и технологията да произведе такова оръжие".

Един от пътищата за възстановяване на доверието към Иран, обаче, по думите на професора, е фактът, че международната общност разполага и с технология и с техника да контролира, дори онлайн, производството на оръжия.

Все пак старата максима „доверявай се, но проверявай“ е валидна и в момента, но в момента отношенията с Иран са много добри, каза Янев.