Шулева: Споразумението с Украйна ще създаде големи възможности за българските износители

За България и страните от ЕС се отваря 43-милионен пазар, който генерира оборот от 500 млрд. евро, обяви председателят на Българо-украинската индустриална камара

19:58 | 13 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Шулева: Споразумението с Украйна ще създаде големи възможности за българските износители

Споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС ще създаде големи възможности за експорта на промишлени стоки от България заради отпадането на 10-процентните мита. Нови пазари ще се открият за износа на оборудване за хранително-вкусовата промишленост, електроника и оптика. Това заяви председателят на Българо-украинската индустриална камара Лидия Шулева в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

За България и страните от ЕС се отваря 43-милионен пазар, който генерира оборот от 500 млрд. евро. Това е много добра новина за 2016.

По думите на Шулева през 2015 Украйна вече бележи ръст на БВП, забелязват се мерки за борба с корупцията и управляващите се опитват да стабилизират икономически и политически страната.

"Възможностите за земеделието са много големи, тъй като митата там са 20%", коментира Шулева. Премахването им ще е поетапно с преходни периоди от 3,5 и 7 години. В момента износът на земеделски стоки към Украйна е 3,5%.

"Напрежението между Русия и Украйна ще бъде добра възможност за търговските отношения на България и ЕС с Украйна", каза още Шулева. По думите ѝ страната има да извърви дълъг път, а България може да е изключително добър и релевантен пример за провеждането на реформите в нея.