Василева: През 2015 България спечели 236 млн. лв от въглеродни емисии

Това е на фона на заложени в Бюджет 2015 приходи от 135 млн. лева от дейността, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването "Бизнес старт", 30.12.2015.

07:56 | 30 декември 2015
Автор: Александра Попова
Ивелина Василева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивелина Василева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕС няма да позволи Париж да се превърне във втори Киото, каза министърът на околната среда на водите Ивелина Василева в интервю с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. Тя визира големите ангажименти, които съюзът пое в протокола от японския град, без да настоява за реципрочност от всички страни. По този начин се обезсмисляха големите жертви, които блокът прави, за да предотврати задълбочаването на климатичните промени, обясни тя. "Този път ще настояваме за конкретни мерки, както и за механизъм на отчитане", категорична бе Василева. Тя говори за работата на министерството през 2015, климатичната стратегия на ЕС и България през новата година.

Двата конкретни резултата, които се очакват от Парижката конференция, са, от една страна, поне 55 страни да подпишат едно общо климатично споразумение. От друга, страните, които отговарят за 55% от въглеродните емисии, да подпишат.

България успя да пласира въглеродни емисии за 235 млн. лв през 2015, каза Василева. Това рязко контрастира на почти двойно по-ниската стойност от 135 млн. лв приходи, заложени в Бюджет 2015, отбеляза тя.

Тези пари, заяви министърът, ще финансират различни проекти за енергийна ефективност, въвеждането на възобновяеми източници и водене на зелени политики, като цяло.

"В следващият програмен период България може да разчита на 3.5 млрд. лв  за околна среда", каза Василева. От ноември месец 2014 насам усвояването е почти 100%, рязко контрастирайки на предишния кабинет, допълни тя. Когато това правителство дойде на власт, имаше 15 процедури за нарушения към България, в момента са 10, добави министърът.

Чуйте още: