Цунамито от туристи доведе до призив за по-високи цени за чужденците в Япония

Някои японски общности са избрали политики, които се простират отвъд ценовата стратегия. В Киото например на туристите е забранено да посещават части от историческия квартал на гейшите Гион

18:00 | 20 юни 2024
Автор: Акеми Терукина
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като потокът от чуждестранни туристи не показва признаци на забавяне, оплакванията от пренаселеност и лошо поведение на посетителите карат някои в Япония да търсят начини да контролират потока, без да губят приходи, включително чрез по-високи цени за чужденците. 

Пристигналите чуждестранни туристи са 3,04 млн. през май, което е с 9,6% повече от същия месец на 2019 г. и бележи трети пореден месец с повече от три милиона посетители, съобщи в сряда Японската национална туристическа организация. Евтината йена е помогнала за стимулиране на броя на посетителите.

Въпреки че много бизнеси процъфтяват заради парите, които туристите харчат в Япония, някои местни жители започнаха да се бунтуват срещу тълпите, раздразнени от това, че са изтласкани от любимите си атракции или дори не могат да качат на автобуса за работа.

Автобусите в Киото често са претъпкани.

В последния признак на нарастващо недоволство, в неделя кметът на западния град Химеджи заяви, че би искал да започне да таксува чуждестранните туристи шест пъти повече от местните жители за посещение на прочутия 400-годишен замък в града. Според кмета чуждестранните посетители трябва да плащат около 30 долара за посещение на замъка Химеджи, включен в списъка на световното културно наследство, в сравнение с около 5 долара за местните жители.

Тази седмица губернаторът на Осака Хирофуми Йошимура изрази подкрепа за идеята и заяви, че би искал да направи същото и в замъка Осака, съобщи телевизионният оператор FNN.

Дискусията за диференцирано ценообразуване се появи, тъй като слабата йена и сравнително ниската инфлация превръщат Япония в достъпна възможност за пътуване за туристи от много части на света. Тази практика отдавна е разпространена в частите на Азия с по-ниски доходи на глава от населението - например чуждестранните посетители плащат 20 пъти повече от индийците за вход в Тадж Махал.

Свръхтуризмът доведе до рестрикции и в други части на света - Венеция въведе нова такса за еднодневните екскурзии през април, а Гърция се стреми да ограничи броя на круизните кораби, посещаващи най-популярните ѝ острови.

Някои японски общности са избрали политики, които се простират отвъд ценовата стратегия. В Киото на туристите е забранено да посещават части от историческия квартал на гейшите Гион, а местните власти във Фуджикавагучико, в подножието на планината Фуджи, миналия месец поставиха прегради, за да попречат на туристите да снимат магазин за хранителни стоки на фона на планината - място, което стана популярно в социалните медии.

Префектура Яманаши, една от двете префектури, между които се простира планината Фуджи, също ограничи броя на хората, на които е позволено да се изкачват на планината това лято, на фона на опасенията за пренаселеност, замърсяване с боклук и отпадъци. По най-популярния маршрут ще бъдат допускани само 4 000 души на ден, като за всеки катерач ще бъде въведена нова такса от 2 000 йени (13 долара).

Броят на чуждестранните туристи, посетили замъка Химеджи, който е завършен през 1609 г. и е един от едва дузината "оригинални замъци", устояли на войни, земетресения и пожари, достигна рекордните 400 000 души миналата година, което представлява около 30% от всички посетители.