Индикатор със 100% успеваемост сочи към продажба на дългосрочни облигации

Тази стратегия е генерирала три предишни сигнала тази година - през януари, февруари и април - и всички те са били на печалба

20:30 | 18 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Техническа стратегия за търговия със 100% успеваемост тази година сигнализира, че е време да продадете дългосрочни държавни ценни книжа след ралито миналата седмица.

Борсово търгуваният фонд за облигации на BlackRock Inc. на стойност 51 млрд. щатски долара, проследяващ съкровищните облигации със срок на погасяване над 20 години (TLT), се повиши в петък чрез т.нар. от техническите стратези "търговска обвивка" - пробив, който показва, че фондът е бил свръхкупен. Движението предизвика сигнал за продажба в стратегия, базирана на индикатора, която призовава трейдърите да разтоварят ценни книжа, когато те достигнат условия на свръхпокупка, и да купуват, когато се счита, че са препродадени.

Тази стратегия е генерирала три предишни сигнала тази година - през януари, февруари и април - и всички те са били на печалба. През 2024 г. тя е донесла възвръщаемост от приблизително 18%, което е най-добрата възвръщаемост сред повече от 20 стратегии, използващи технически индикатори, проследявани от Bloomberg.

Тактиката - която има за цел да заложи срещу инерцията на дадена ценна книга, когато тя стане екстремна - работи добре през тази година, когато държавните ценни книжа се колебаеха в широки граници заедно с очакванията за паричната политика на Федералния резерв.

Миналата година тя не се представи добре, като загуби около 6,5% от пет сделки, което е малко по-малко от резултатите на обикновената стратегия "купувай и дръж". Пазарът на ДЦК като цяло изпитваше затруднения през по-голямата част от 2023 г., докато през последните два месеца на годината не се повиши, тъй като се увеличиха залозите, че Фед скоро ще премине към облекчаване.

Последният сигнал на индикатора прозвуча в петък, когато той призова инвеститорите да продават при отварянето на пазарите в понеделник, след като държавните ценни книжа отбелязаха най-големия си седмичен напредък от декември насам. Доходността на бенчмарковите 10 и 30-годишни облигации спадна до най-ниското си ниво за повече от два месеца в петък, след като по-бавните от очакваното данни за инфлацията през миналата седмица засилиха увереността, че Фед може да започне да намалява лихвите още през септември.

В понеделник доходността на 30-годишните облигации се повиши с цели 8 базисни пункта до 4,43%, а фондът TLT - един от най-активно търгуваните ETF-и за облигации - се понижи с над 1%, тъй като търговците се подготвяха за вълна от корпоративни емисии през тази седмица.
Последният път, когато стратегията изпрати сигнал за търговия, беше покупка на 16 април, когато доходността по 30-годишните облигации се повиши до 4,8%, което по това време беше най-високата им стойност за 2024 г.

Материалът има информационен характер и не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!