Разяждаща плътта бактерия се разпространява в Япония. Ето какво трябва да знаете

От началото на юни здравните власти съобщават за над 1000 случая на стрептококов синдром на токсичния шок (STSS), което е повече от рекордните 941 случая, регистрирани за цялата 2023 г.

20:00 | 18 юни 2024
Автор: Самсон Елис,Акеми Терукина
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Япония се сблъсква с нарастващия брой случаи на заболяване, причинено от рядка "разяждаща плътта бактерия", която може да убие хората в рамките на 48 часа.

От началото на юни здравните власти съобщават за над 1000 случая на стрептококов синдром на токсичния шок (STSS), което е повече от рекордните 941 случая, регистрирани за цялата 2023 г. При сегашното темпо на заразяване експертите се опасяват, че броят на случаите в Япония може да достигне 2500 през тази година.

Ето всичко, което трябва да знаете за заболяването.

Какво е STSS?

Стрептококовият синдром на токсичния шок, известен още като STSS, е рядка, но сериозна бактериална инфекция, която може бързо да се превърне в животозастрашаваща спешна ситуация, според Националния институт по инфекциозни болести на Япония, който следи случаите на заболяването от 1999 г. насам.

Какви са причините за STSS?

Причинява се от стрептококи от група А (GAS), щам на бактерии, които могат да причинят подуване и болки в гърлото при децата и са по-известни като "стрептококи в гърлото". Но ако тя се разпространи в по-дълбоките тъкани на пациента и в кръвообращението, симптомите могат бързо да се влошат.

Колко опасно е това?

Бързината, с която се развива заболяването, е едно от най-притеснителните неща при STSS. Според Кен Кикучи, професор по инфекциозни болести в Женския медицински университет в Токио, повечето смъртни случаи настъпват в рамките на 48 часа след заразяването, което оставя на лекарите малко време за идентифициране и лечение. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ трима от всеки 10 души с тази инфекция ще умрат от нея. Кикучи определя смъртността като "ужасяваща".

Все пак е важно да се отбележи, че случаите все още са редки. Броят на инфекциите в Япония е далеч по-малък от този на грипните заболявания или на Covid, които са причинили над 764 000 инфекции тази година до 9 юни, според доклади от 5000 болници. Японското министерство на здравеопазването уведоми туристите, че не е необходимо да отменят плановете си за пътуване поради епидемията.

Какви са симптомите?

Първите признаци на STSS са подобни на грипа, като треска, втрисане, болки в мускулите и гадене. В рамките на 48 часа обаче нещата могат да станат много по-сериозни, като пациентите страдат от ниско кръвно налягане и по-бърз от нормалното сърдечен ритъм и дишане. Често срещани са сериозни усложнения от инфекцията, като органна недостатъчност и шок в организма.

Какво е лечението?

Това не е нещо, което можете да преодолеете, като си почивате у дома. Пациентите се нуждаят от болнична помощ, където лечението включва интравенозни течности за борба с шока и органната недостатъчност, казва CDC. В по-тежки случаи пациентите може да се нуждаят от операция за отстраняване на заразената тъкан.

Защо тя става все по-разпространена в Япония?

Накратко, все още не знаем. Според Кикучи при облекчаване на ограниченията в следствие на пандемията са се увеличили различни инфекциозни заболявания, включително грип и аденовирус. Макар че случаите на тези по-често срещани инфекции в крайна сметка отшумяха, броят на стрептококовия синдром на токсичния шок остана сравнително висок, като се има предвид колко рядък е той обикновено.

Междувременно Обединеното кралство, Франция, Ирландия, Нидерландия и Швеция съобщават за увеличаване на инвазивните инфекции с GAS, които включват STSS, след като ограниченията покрай Covid бяха облекчени в края на 2022 г.

Как да се предпазите от заразяване?

Рядко се случва болен от STSS да го предаде на други хора, но по-леките стрептококови инфекции са по-заразни и могат да се развият в STSS. Много от стъпките за предотвратяване на заразяването се въртят около основната хигиена. Мийте често ръцете си, прикривайте кашлицата и кихането, почиствайте и се грижете за всички рани или гъбични инфекции. Ако имате открита рана или кожна инфекция, CDC съветва да не прекарвате време в плувни басейни, езера, реки или океана, както и в горещи вани. При по-сериозни инфекции антибиотиците могат да помогнат, особено при пациенти над 65 години.