Фед очаква 1 намаление на лихвите през 2024, но не изключва и второ

Централните банкери оставиха лихвата непроменена за седмо заседание поред

08:45 | 13 юни 2024
Обновен: 09:00 | 13 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Федералния резерв намалиха очакванията си за понижаване на лихвените проценти през тази година, въпреки че председателят Джером Пауъл остави отворена вратата за още разхлаване на паричната политика, като подчерта, че новите прогнози представляват консервативен подход.

Актуализираните икономически прогнози на централните банкери, публикувани след двудневната среща във Вашингтон в сряда, показаха, че те очакват да намалят разходите по заемите само веднъж през 2024 г. вместо предвидените по-рано три намаления, според осреднената им оценка.

Те повишиха и прогнозите си за инфлацията, дори след като публикуваните по-рано през деня по-добри данни за потребителските цени дадоха повод за оптимизъм.

"Все още има възможност за две намаления на лихвите през тази година, като се започне още през септември, но те се нуждаят от данни, с които да се съобразят и един вид да подсилят увереността им", каза Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Mutual Insurance Co. "Тъй като са консервативни, това е разбираемо. Мисля, че вратата все още е широко отворена."

Точковият график на Фед за юни

Федералната комисия по отворени пазари, която определя паричната политика на американската централна банка реши да задържи основния си лихвен процент непроменен в диапазона 5,25%-5,5%, което е най-високото ниво от повече от две десетилетия, за седмо поредно заседание. Според фючърсите в момента инвеститорите предвиждат две понижения на лихвените проценти през тази година, като шансовете за първоначално намаление през септември са малко над 50%.

По-рано през деня Бюрото за трудова статистика публикува данни, според които ключовият показател за базисната инфлация се е понижил за втори пореден месец през май, след като в началото на годината показателите бяха повишени.

Пауъл нарече цифрите "окуражаващи" и намекна, че новите данни за индекса на потребителските цени може да не са напълно отразени в последните тримесечни прогнози на политиците.

Въпреки че комитетът е бил информиран за тях, той заяви, че "повечето хора обикновено не актуализират" прогнозите си, когато такива данни пристигат по средата на заседанията за определяне на политиките. Длъжностните лица повишиха прогнозата си за инфлацията, изключваща храните и енергията, от 2,6% на 2,8% през 2024 г., което предполага малко повишение през годината спрямо сегашните равнища.

"Председателят Пауъл използва пресконференцията, за да намали значението на тези прогнози и посочи, че "повечето" служители вероятно не са включили днешните по-ниски от очакваните резултати за инфлацията в своите икономически прогнози и "точки", което ги прави неактуални", заявиха икономисти от Citigroup Inc. под ръководството на Андрю Холенхорст в бележка до клиентите, позовавайки се на "точковата графика" на прогнозите за лихвените проценти.

В опитите си да определи подходящия момент за намаляване на лихвените проценти Фед се бори с несигурността относно въздействието на затегнатата парична политика върху икономиката. Ръстът на заетостта и потребителските разходи са изненадващо устойчиви въпреки високите разходи по заемите. Междувременно инфлацията се охлади значително след рязкото ускоряване по време на пандемията, макар че все още остава над целта на Фед от 2%.

Оспорвано решение

Председателят на Фед заяви, че длъжностните лица внимателно разглеждат както възходящите, така и низходящите рискове. Той също така наблегна на разделението в рамките на комитета: "Точковата графика" показа, че седем длъжностни лица очакват едно намаление на лихвения процент през тази година, осем - две, а четирима - никакво.

Длъжностните лица също така повишиха оценките си за това, къде ще се установят лихвените проценти в по-дългосрочен план, до 2,8% от 2,6% на срещата през март, според медианната прогноза. Повишението, последвало лек скок през март, бе подхранено отчасти от неотдавнашната устойчивост на икономиката.

Някои официални лица, включително президентът на Фед Далас Лори Логан, заявиха, че по-високите разходи по заемите може да не забавят икономиката толкова, колкото се смяташе досега. Други, като предесдателя на Фед Ню Йорк Джон Уилямс, твърдят, че политиката е добре подготвена за намаляване на инфлацията до целта на Фед.

"Въпросът дали тя е достатъчно рестриктивна, ще разберем с течение на времето", каза Пауъл. "Доказателствата са доста ясни, че политиката е рестриктивна и има ефекта, на който се надяваме."