Глобалните търговци отново говорят за цена на контейнер от $10 000 долара

През септември 2021 г. спот тарифите за 40-футови контейнери до западното крайбрежие на САЩ от Китай се покачиха до над 20 000 долара на фона на рязкото нарастване на търсенето, свързано с пандемията

18:00 | 29 май 2024
Автор: Брендън Мъри
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според цените, които циркулират между превозвачите и вносителите, компаниите, които транспортират стоки от Азия, ще трябва да платят 10 000 долара за спешен пълноразмерен контейнер през следващия месец - около два пъти повече от текущите спот цени.

Базираната в Марсилия, Франция, CMA CGM SA, превозвач № 3 в света, вече обяви цена от 7000 долара за 40-футов контейнер за втората половина на юни за стоки, превозвани от Азия за Северна Европа. Това е повече от сегашната такса от около 5000 долара. За първата половина на юни тарифите варират от 6000 до 6500 долара, а премиум услугата се предлага на цена от 7500 до 10 000 долара.

Поради изчерпването на капацитета преди повече от 5 месеца заради атаките срещу кораби в Червено море, индустрията за контейнерни превози не успява да отговори на търсенето, което се увеличава в САЩ и Европа.

Друга динамика, която стои зад ръста на цените, е, че вносителите поръчват повече поради опасения от прекъсвания, вариращи от претоварване на пристанищата и трудови стачки до по-високи мита върху стоки, произведени в Китай.

„Компаниите променят стратегиите си за складиране и реагират на по-дългите срокове за доставка, което променя обичайните модели на доставка“, казва Трине Нилсен, старши директор и ръководител на отдел „Океан“ за Европа, Близкия изток и Африка във Flexport Inc., компания за логистични технологии, базирана в Сан Франциско.

„Някои компании дори правят двойни резервации или увеличават броя на резервациите, за да си осигурят място, което допълнително увеличава шума.“

През септември 2021 г. спот тарифите за 40-футови контейнери до западното крайбрежие на САЩ от Китай се покачиха до над 20 000 долара на фона на рязкото нарастване на търсенето, свързано с пандемията, според данни на Freightos, събрани от Bloomberg. Четири месеца по-късно тарифата за пратките от Китай за Европа достигна връх от почти 15 000 долара.