Турция започва да предлага онлайн виза за дигитални номади

Платформата ще превърне Турция в гореща точка за търсещите алтернатива на традиционната работа в офис среда

16:10 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: M3 Communications Group
Снимка: M3 Communications Group

Като една от най-популярните туристически дестинации, със своите оживени градове и зашеметяващи брегове, Турция е на път да се превърне в рай за дигиталните номади. Държавата стартира нова онлайн платформа за визи за „цифрови номади“ – хора, които изкарват прехраната си, работейки онлайн от различни места по света (без фиксирано бизнес местоположение), пише в свой материал M3 Communications Group.

Кандидатстването за такава виза става лесно и удобно през платформата за предварително кандидатстване на Digital Nomad GoTürkiye. След като първата фаза от процеса е изпълнена и всички изисквания са покрити, кандидатите получават „Сертификат за идентификация на цифров номад“. С този сертификат номадите трябва да продължат процеса на кандидатстване в Турско посолство и/или визови центрове.

Кой може да стане дигитален номад в Турция?
Гражданите на Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Люксембург, Ирландия, Дания, Гърция, Хърватия, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Чехия, Унгария, Полша, Словения, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Малта, България, Румъния, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Обединеното кралство, Швейцария, САЩ, Канада, Русия, Украйна и Беларус, на възраст 21-55 години, могат да кандидатстват за Digital Nomad Visa.

За да получите сертификат за идентификация на цифров номад, след като се регистрирате в платформата, трябва да предоставите следните документи:
•    Документ за пътуване/паспорт, валиден най-малко шест месеца от датата на пристигане в Турция;
•    Диплома за висше образование или документ, заместващ диплома;
•    Документ, показващ, че кандидатът работи като дигитален номад:
        А) Трудов договор, ако работи за компания (с изключение на компании в Турция) или
        Б) Граждански договор между кандидата и компанията, ако се самоосигурява (с изключение на компании в Турция)
•    Биометрична снимка;
•    Документ, доказващ, че кандидатът има месечен доход в размер на 3000 щатски долара или годишен доход от 36 000 щатски долара.

Турция предлага на номадите всичко, от което се нуждаят.  Със своята стабилна технологична инфраструктура, напреднали системи за цифрово банкиране и разплащане, през последните години Турция се е превърнала в популярна дестинация за дигитални номади. С тази виза посетителите могат да удължат престоя си и да се насладят на уникалната красота на страната, докато работят дистанционно, използвайки високоскоростен интернет и клетъчни мрежи из големите градове.

Енергийният метрополис: Истанбул
Като пресечна точка на различни култури, Истанбул е не само историческо място, където се срещат вековни цивилизации, но и бизнес хъб, както на големи компании, така и на малки стартиращи бизнеси. Този оживен град, до който може лесно да се стигне с директни полети от почти всяка точка на света, отговаря на нуждите на всички бизнесмени и посетители със своята транспортна инфраструктура, изобилие от опции за настаняване, мек климат и модерни места за работа.

Истанбул е град, в който човек може да се наслаждава на невероятни гледки, докато работи дистанционно. Изобилието от кафенета и паркове, които предлагат безплатен интернет, както и наличието на коуъркинг офиси в различни части на града, представляват удобство за дигиталните номади.

Друга интересна дестинация за дигиталните номади и другите посетители в страната е Измир - модерен град с богата история. 
Измир, препоръчан от Lonely Planet като гореща точка за пътуване през 2024 г., е просторен и удобен град, който отговаря на нуждите на цифровите номади. Голямото разнообразие от възможности за настаняване, отличното местоположение край морето, егейската кухня и архитектурата, която съчетава богатата история и съвременна култура, са сред отличителните черти на града. Много от популярните крайморски райони тук също са предпочитани от дигиталните номади с модерната си инфраструктура. 

Анталия, сърцето на турската Ривиера, също е любима дестинация за дигиталните номади. Нейният климат осигурява 300 слънчеви дни в годината, а градът е заобиколен от дълги плажове, древни градове и музеи, отразяващи славната му история, както и места, предлагащи средиземноморски деликатеси. Гардът е уникално място за всички посетители, които искат да се насладят на красиви гледки, докато работят или си почиват. Освен луксозни курорти за престой, посетителите на Анталия могат да открият и древни градове в района като Патара, Аспендос, Перге, Фаселис и Олимпус, Ликия и Сейнт Пол и да се насладят на плажовете им със „Син флаг“.