Димитров: България е прекрасна страна за старт-ъп

VAS-услугите, иновациите в телекомуникациите и шансовете на българските компании на международните пазари, коментира Димитър Димитров, изп. дир. на ALLTERCO в интервю на Ивайло Лаков, 14.12.2015.

13:42 | 15 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Димитър Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е прекрасен пазар за старт-ъп компания, заради добрата цена на труда и данъците, но пазари трябва да се търсят извън страната. Една технологична компания може да пробие и на най-конкурентния пазар с гъвкавост, постоянство и бързина. Това каза Димитър Димитров, изп. директор на ALLTERCO в „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Стартирахме като компания, предлагаща услуги с добавена стойност, но вече се ориентираме и към предлагане на продукти с добавена стойност“.

По думите на Димитров, при телекомуникационните компании се наблюдава тенденция основните обороти да падат. Това е нормално за пазар, който се пренасища. За това тези компании активно търсят нови източници на приходи и това именно са услугите с добавена стойност.

Ако досега услугите с добавена стойност, или още VAS (Value Added Services), тоест допълнителни услуги, които са различни от основния бизнес бяха например през мобилния телефон да се получават водещите новини, да се играете безплатна демо версия на игра за мобилен телефон и др., то сега периметърът се разширява.

Ние се опитахме да добавим и чисто софтуерни услуги, които да бъдат доста по-полезни за употреба и то за ежедневна употреба, като завоят в дейността ни е много динамичен.

Димитров обясни, че новите продукти, с които навлизат на пазара са контролер за автоматизация на дома, т.нар. „умен дом“, а вторият е „умен часовник“ - един детски продукт, позволяващ на родителите да имат постоянна връзка с децата си и да виждат къде се намират

Конкуренцията на този пазар е голяма, сподели Димитров, но вярваме, че „това, което сме направили е върхът на технологиите.“

България е един много хубав пазар за старт, защото тук цената на труда е много добра, както и данъците също. Това позволява развитие на една разумна цена, а пазарите са навън. ALLERCO е в над 10 държави. Нашата цел са мобилните оператори в цял свят.

Работата си компанията стартира в Австралия, но поради локация и близост с пазари, които са изключително интересни, се премества в Сингапур. Следват Тайланд, Малайзия, Индонезия. В Европа, освен в България, се работи в Сърбия и Румъния, която е един огромен пазар. „На американския пазар бяхме на загуба първите 8 години, но знаехме: „спреш ли - губиш пазара напълно“ и деветата година изплати всичко“.

Всеки пазар е различен, сподели Димитров. „Пазарите са диверсифицирани. Азиатските потребности и логика са различни. В Сингапур, например, предлагаме система за покупка на билети. Там е съвсем нормално с мобилния си телефон да отидеш на кино, да маркираш билета си и ида влезеш“.

Работим на много конкурентни пазари, но „печелим, защото сме гъвкави и креативни. Работим с една стъпка напред“, вместо да следваме нагласите на пазара, сподели Димитров. „Продаваме иновативност, гъвкавост, бързина и постоянство“.

Чуйте още: