Си е разговарял с ръководители от САЩ в опит да повиши доверието в китайската икономика

За световните ръководители срещата беше възможност да подчертаят интереса си към участие в гигантския китайски пазар въпреки задълбочаващото се геополитическо напрежение

13:30 | 27 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Си Дзинпин се срещна в Пекин с група американски бизнесмени, сред които Стивън Шварцман от Blackstone и Кристиано Амон от Qualcomm Inc., тъй като Китай се опитва да възстанови доверието в икономиката и да поддържа стабилни отношения със САЩ.

В сряда китайският лидер се срещна с представители на американския бизнес, стратегическите и академичните среди, съобщи официалната информационна агенция Синхуа. Държавният телевизионен оператор CCTV назова имената на редица ръководители, присъствали на срещата, и съобщи, че Си е направил групова снимка с участниците преди събитието.

Китай се опитва да покаже, че приветства чуждестранния бизнес, но напрежението във взаимоотношенията с Вашингтон, колебливото икономическо възстановяване и набезите срещу консултантски фирми намалиха ентусиазма на инвеститорите. За световните ръководители срещата беше възможност да подчертаят интереса си към участие в гигантския китайски пазар въпреки задълбочаващото се геополитическо напрежение и действията на Китай в полза на местните конкуренти.

Сред другите участници са Радж Субраманиам, главен изпълнителен директор на FedEx Corp.; Еван Грийнбърг, главен изпълнителен директор на застрахователя Chubb Ltd.; Стивън Орлинс, президент на Националния комитет за американско-китайски отношения; Крейг Алън, президент на Американско-китайския бизнес съвет; и Марк Карни, председател на Bloomberg Inc., според CCTV.

Американско-китайските връзки се стабилизираха след срещата на Си с президента Джо Байдън в Сан Франциско през ноември, въпреки че те продължават да спорят по широк кръг въпроси, обхващащи търговски ограничения и обвинения в кибератаки.

Във вторник Китай съобщи, че е подал жалба в Световната търговска организация относно американските субсидии за електрически превозни средства. По-рано през седмицата САЩ и Обединеното кралство обвиниха подкрепяни от държавата китайски хакери, че са се насочили към политици, компании и дисиденти, както и че са откраднали множество данни за британските избиратели.

Отношенията със САЩ рискуват да се влошат, като бившият президент Доналд Тръмп вече се закани с масивни мита по време на предизборната кампания, които биха могли да свият търговията между двете страни практически до нула. Реториката на Тръмп може да увеличи натиска върху Байдън да предприеме по-строги мерки в навечерието на изборния ден.

Изглежда, че Китай засилва контактите си с чуждестранните инвеститори, тъй като се стреми да постигне годишен растеж от около 5% - цел, която някои икономисти смятат за амбициозна. През януари Министерството на търговията се ангажира да провежда всеки месец кръгла маса с чуждестранни компании, за да изслушва и решава техните проблеми.

Въпреки това инвеститорите се оплакват, че Китай преследва двойната си цел за развитие и сигурност, тъй като ръководителите чуват топли думи само за да видят как властите проверяват консултантски фирми, разширяват обхвата на неясен закон за борба с шпионажа и ограничават достъпа до данни. Структурното икономическо забавяне също накара ръководителите да преоценят баланса между рисковете и ползите от дейността в страната.

Преди пандемията Си провеждаше по-редовни срещи с ръководители на събития като ежегодния форум в Боао за Азия, който понякога се определя като китайския Давос. Не се очаква той да присъства на тазгодишната конференция, която започна във вторник в Хайнан.

Много изпълнителни директори от САЩ са в Пекин за ежегодния Форум за развитие на Китай, който събира световни бизнес лидери и китайски официални лица. Някои ръководители, които участват в конференцията, удължиха престоя си или преместиха предварително планирани срещи, за да се срещнат със Си, след като получиха официална покана миналата седмица.