Китай готви емисия на ултрадълги суверенни облигации

Джил Дайсис, Bloomberg

14:30 | 21 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

За последните 26г ултрадългите суверенни облигации досега са емитирани само 4 пъти. Много интересно къде ще се продават – на публичния пазар или на частния? Чуваме последно, че Китай иска да ги продава на частния пазар.

Мисля, че проблемът там е, че има повишен риск от ликвиден натиск, защото ако продаваш на широкия публичен пазар, банките ще трябва да се отделят повече средства за изпълнение на тези продажби и това ограничава ликвидността на пазара.

Мисля, че сега е много интересно, защото тези продажби не са много популярни. Интересно е и какви фискални стимули очакваме в Китай тази година.

И по-интересното засега – дали ще се използват за финансиране на инфраструктурни проекти, както става с такива емисии дълг. Май още се обсъжда къде и кои проекти да бъдат включени.

Ще видим. Много големи дебати има.

И много време ще отнемат, както знаем. Bank of America снощи пуснаха тяхното проучване на банковите мениджъри на фондове. Ще покажем графиката. Инвеститорите очакват още стимули. Процентът на тези, които очакват повече расте на месечна база. Май според държавните медии тези хора ще трябва да чакат още.

Да, последното, което чухме от държавните медии, включително от Securities Times е, че май влизат в период на изчакване. Началото на годината е доста шумен период с всички икономически данни, които излязоха и с ваканцията за Лунната нова година.

Данните като цяло бяха приятна изненада. Имаше голямо повишение в индустриалното производство. Имаше известни позитивни данни за инвестициите.

Като цяло потреблението не беше толкова силно, колкото бихме искали, но всъщност записа ръст в първите месеци на годината.

Китайските политици сега си казват, че икономиката се справя добре. Все още има въпроси дали ще успеят да постигнат целта за ръст от около 5% за годината, което ще е малко по-трудно заради по-неблагоприятната база за сравнение.

Но може би след намаляването на задължителните резерви на банките миналия месец и след същото при едногодишния лихвен процент LPR, първо ще трябва да видим как се пренасят върху икономиката, преди да последва друго.

Така че чакаме да видим, това е играта им сега.