Volvo произведе последния си дизелов автомобил

Volvo Car постепенно се отказва от тази технология точно в момент, когато глобалното търсене на електромобили се охлажда

09:15 | 27 март 2024
Обновен: 09:30 | 27 март 2024
Автор: Рафаела Линдеберг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица Volvo Car AB произведе последния си автомобил с дизелов двигател, слагайки край на една ера за компанията, която планира до 2030 г. да произвежда само електрически превозни средства.

Всъдеходът XC90 слезе от поточната линия в завода в Торсланда, Швеция, във вторник вечерта. Volvo Car постепенно се отказва от тази технология точно в момент, когато глобалното търсене на електромобили се охлажда, въпреки че все още ще произвежда автомобили с бензинови двигатели.

Напълно сме уверени, че имаме много добри предложения за клиентите дори и без дизела“, заяви в интервю Ерик Северинсон, изпълнителен директор на Volvo Car, отговарящ за новите автомобили и стратегията на дейността.

Други автомобилни производители не са стратегически ангажирани относно това кога очакват да се откажат от двигателите с вътрешно горене, а някои от тях отстъпиха от целите си за електрически превозни средства. Миналия месец Mercedes-Benz Group AG оттегли прогнозата си за продажбите на тази технология и сега очаква автомобилите, задвижвани с батерии, да останат на по-малко от половината от продажбите си за по-дълго време от предвиденото. В края на миналата година Audi заяви, че ще намали броя на своите електрически автомобили.

През 2017 г. Volvo Car стана първият голям автомобилен производител, който се ангажира с постепенното премахване на превозните средства, задвижвани единствено от изкопаеми горива, и оттогава представи няколко хибридни и изцяло електрически модела. На основния пазар на марката - Европа, дизеловите автомобили достигнаха своя връх преди девет години, като съставляваха около половината от новите продажби. Миналата година те спаднаха до 14% от регистрациите.

Делът на дизеловите двигатели в регистрациите на нови превозни средства в ЕС

XC90 беше ключов за възраждането на автомобилния производител през 2014 г., когато беше представен като първия автомобил, построен на нова основа, разработена под ръководството на Ли Шуфу от Geely. Volvo Car ще покаже последното произведено XC90 в музея на Volvo, който ще бъде открит следващия месец в Гьотеборг. SUV моделът от най-висока класа има електрически брат EX90.

Представян от европейските автомобилни производители като по-чиста алтернатива на бензина, дизелът имаше успешен старт в първите години на века. Търсенето обаче се сви, след като през 2015 г. Volkswagen AG призна, че е оборудвал дизеловите си двигатели със софтуер за измама при тестовете за вредни емисии.

Въпреки че Volvo Car ще продължи да подкрепя клиентите си с дизелови двигатели и да предлага резервни части, тя не се бави с електрическите превозни средства, тъй като технологията все още предлага по-голям растеж в дългосрочен план, каза Северинсон.

Вярваме, че нашите клиенти виждат същия вид преход към екологична мобилност, както и ние“, добави той.