Уолстрийт въздъхва с облекчение след доклада за инфлацията

Акциите и облигациите изтриха загубите си, след като основният показател за разходите на потребителите засили спекулациите, че централната банка все още ще може да понижи лихвените проценти през тази година

17:23 | 29 февруари 2024
Обновен: 17:23 | 29 февруари 2024
Автор: Рита Назарет
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите на Уолстрийт, които се опасяваха от поредния горещ доклад за инфлацията, получиха известно облекчение, след като предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията съвпадна с прогнозите.

Акциите и облигациите изтриха загубите си, след като основният показател за личните разходи на потребителите засили спекулациите, че централната банка все още ще може да понижи лихвените проценти през тази година. Това се случи, след като неотдавнашният скок на потребителските и производствените цени накара трейдърите да намалят залозите си за намаляване на лихвите от страна на Фед. Макар че индексът на потребителските цени все още е доста над целевото равнище на централната банка от 2%, което дава основание на Фед да изчака, данните от четвъртък помогнаха да се разсеят опасенията за по-значително ускоряване на цените.

"Данните от тази сутрин не се оказаха по-горещи от очакваното и са облекчение за биковете, които се притесняваха, че инфлацията ще се ускори отново и ще накара Фед да отложи повишаването на лихвите за много по-дълго време или дори по-лошо - да започне да ги повишава отново", каза Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance.

Индексът S&P 500 увеличи ръста си от февруари. Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа се понижи с един базисен пункт до 4,25%. Доларът се колебаеше.


Акциите продължават ралито от февруари след данните за инфлацията

Какво казва Bloomberg Economics.

"Смятаме, че действат много еднократни фактори - остатъчна сезонност и управление на портфейла, които влияят на данните за инфлацията, корекции на разходите за живот, които водят до повишаване на доходите, и климатични ефекти, които водят до слаби разходи.", пише Анна Уонг и Естел Оу.

Отделни данни, изнесени в сряда, показаха, че потребителските разходи са били ревизирани нагоре в края на 2023 г., което осигурява силен импулс през новата година. Индексът на потребителските цени за четвъртото тримесечие също бе леко повишен в този доклад.

Заплатите и възнагражденията се повишиха с 0,4%. Без да се отчитат цените, доходите се повишиха с най-много от една година насам, отразявайки увеличението на социалноосигурителните плащания предвид извършената през януари корекция на разходите за живот. Нормата на спестяване се повиши.

Други данни от четвъртък показаха, че молбите за обезщетения за безработица са нараснали най-много от месец насам, а продължаващите молби са се увеличили до най-високото равнище от ноември насам.