За 2023 г. най-големите банки в света са спечелили $3 милиарда от зелени дългове

BNP Paribas е получила близо 130 млн. долара през миналата година от дейността си в областта на зеленото финансиране, а Wells Fargo е първенец при финансиране на индустрията с изкопаеми горива

14:04 | 6 януари 2024
Автор: Тим Куинсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За втора поредна година световните банки са спечелили повече пари от емитиране на облигации и предоставяне на заеми за зелени проекти, отколкото от финансиране на дейности, свързани с нефт, газ и въглища.

По данни на Bloomberg най-големите кредитори в света са генерирали общо около 3 млрд. долара под формата на такси за поемане на дълг за сделки, които се рекламират като екологосъобразни. За сравнение, секторът е получил по-малко от 2,7 млрд. долара общи приходи от сделки с изкопаеми горива, сочат данните.

Европейските банки са водещи в прехода, като BNP Paribas SA е начело на класацията на Bloomberg за "зелен" дълг. В същото време Уолстрийт доминираше в областта на финансирането на изкопаеми горива, като Wells Fargo & Co. и JPMorgan Chase & Co. генерираха най-големи приходи от сделки с нефт и газ.


BNP Paribas е лидер в продажбите на зелени заеми и облигации

BNP, най-голямата банка в Европейския съюз, е получила близо 130 млн. долара през миналата година от дейността си в областта на зеленото финансиране. След нея се нарежда Credit Agricole AG с 96 млн. долара, а след това HSBC Holdings Plc с 94 млн. долара.

От другата страна на енергийното разделение, Wells Fargo е спечелила такси в размер на 107 млн. долара от организиране на облигации и заеми за сектора на изкопаемите горива, следвана от JPMorgan и Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. със 106 млн. долара.


Wells Fargo е класирана като водещ банкер на индустрията за изкопаеми горива

Развитието съвпада с по-строгите разпоредби в Европа, където както Европейската централна банка, така и висшият банков орган в региона ясно заявиха, че искат финансовата индустрия да ускори прехода си към екологично чиста икономика. Заемодателите в Европа вече са изправени пред заплахата от глоби и по-високи капиталови изисквания, ако управляват неправилно експозициите, свързани с климата. В отговор на това много банки налагат изрични ограничения върху финансирането на изкопаеми горива.

Междувременно в САЩ регулаторните перспективи остават несигурни и фрагментирани, тъй като много републикански щати поставят пречки пред екологичния преход. Банките, заподозрени, че отказват финансиране на петролния и газовия сектор, все по-често се сблъскват с ответни мерки, като Тексас е сред щатите, които заплашват да откъснат от пазара фирмите от Уолстрийт, които приемат цели за нулеви нетни емисии.

На този фон световната финансова индустрия не е достигнала необходимото ниво, за да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение за климата. Според анализ на BloombergNEF до 2030 г. за зелени проекти трябва да се заделят четири пъти повече капитали, отколкото за изкопаеми горива, за да се постигнат целите за нулеви нетни емисии. Въпреки това в края на 2022 г. това съотношение е едва 0,7 към 1, което до голяма степен не се е променило спрямо предходната година, показват последните данни на BNEF.

Банковото финансиране не е "близо" до необходимите нива на преход, каза Трина Уайт, анализатор по устойчиво финансиране в BNEF, когато беше публикуван докладът през декември.


Най-големите банки по обем на финансиране на енергетиката през 2022 г./ BNP е с най-високо съотношение, следвана от Bank of America

Забелязаното от световните банки бавене на процеса кара природозащитниците да бият тревога.

"Банките все още не са в крак с темповете на прехода, които са необходими, за да се избегне катастрофалното изменение на климата", казва Джейсън Шварц, старши комуникационен стратег в Sunrise Project, организация с нестопанска цел, която се занимава с приноса на финансовия сектор за глобалното затопляне.

Миналата година е била най-горещата в историята, според Глобалния проект за въглеродните емисии. Групата, която представлява международно сътрудничество на учени, изчислява, че емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили с 1,1% до нов връх през 2023 г., което поставя планетата на път да надхвърли въглеродния си бюджет за 1, 5 градуса по Целзий затопляне до края на десетилетието.

Като цяло миналата година банките са отпуснали зелени облигации и заеми на стойност 583 млрд. долара в сравнение с 527 млрд. долара дълг за изкопаеми горива. През 2022 г. банките са насочили 594 млрд. долара към екологични проекти, а 558 млрд. долара - към петрол, газ и въглища, сочат данните на Bloomberg.

От няколко години насам най-големите банки в света публикуват доклади, в които показват огромните суми, които според тях се насочват към по-зелена и по-справедлива планета. Но някои от тези твърдения вече се поставят под въпрос поради липсата на регулаторни насоки, които да помогнат на заинтересованите страни да осмислят тези твърдения.