BNP Paribas не очаква намаление на лихвите до средата на 2024

Жан-Ив Фийон, вицепредседател на BNP Paribas

16:30 | 4 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Каква е вашата уникална перспектива? Имате значителни операции в САЩ. Имате редица видни американски клиенти. В същото време вашата банка беше базирана в Париж. Какво мислите за икономиката на САЩ и глобално?

Имаме много устойчива икономика в САЩ. Водена е от все още силното потребление. Потребителят харчи, воден от затегнатия трудов пазар, от бързината на капитала в тази страна, която е изключителна. Силни капиталови пазари, които наистина правят много привлекателна американската икономика – погледната отвътре и от вън.

От години сме зависими от централната банка. Както в САЩ, така и донякъде в Европа. Ще живеем ли в свят, в който икономиката ще оцелява сама без всеки ден да се интересува какво ще направи Фед и какво мислим, че ще направи?

Ние сме много внимателни към действията на централните банки. Те имат много благородна цел – най-вече да пазят заетостта и да осигуряват ценова стабилност.

Ценовата стабилност е основата на всяка устойчива икономика и това правят Фед и ЕЦБ по доста еднакъв начин, бих казал. По отношение на повишения на лихвите, специално за Фед – прилагане на количествено затягане.

Много сходно и двете институции зададоха тона почти категорично.

Според нас въпреки устойчивостта на тази икономика е възможно лека рецесия в САЩ и забавяне в Европа.

Не очакваме никакви намаления на лихвите вероятно до средата на 2024г.