Путин изземва контрола върху летището в Санкт Петербург от чужди инвеститори

Германският летищен оператор Fraport, Катарският инвестиционен орган и руската банка ВТБ притежават по около 25% от концесията на летище Пулково.

10:00 | 2 декември 2023
Обновен: 10:05 | 2 декември 2023
Автор: Деяна Кюка
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Владимир Путин разпореди прехвърлянето на всички права за управление на летище Пулково в Санкт Петербург от чуждестранните акционери, сред които германската Fraport AG и катарският фонд за богатство, чрез прехвърляне на техните дялове в нова руска структура.
Съгласно указ, публикуван късно в четвъртък, дяловете в регистрираната в Кипър концесия, която управлява летището на втория по големина руски град, ще бъдат консолидирани в ново местно дружество. Съществуващите инвеститори, сред които е и консорциум със суверенния фонд на Абу Даби Mubadala Investment Co., ще запазят дяловете си, но няма да могат да гласуват, тъй като тези права ще имат само руските акционери в новата компания.

Германският летищен оператор Fraport, Катарският инвестиционен орган и руската банка ВТБ притежават по около 25% от концесията на Пулково. Останалата част се контролира от консорциум от инвеститори, включващ руския държавен инвестиционен фонд RDIF, Mubadala и Baring Vostok, според информационната служба Интерфакс.

Мерките, предприети в Пулково, се различават от по-ранните ходове на Кремъл за изземване на активи от компании на т.нар. неприятелски държави след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Указът на Путин повдига въпроса за възможността правата на глас на акционерите да бъдат възстановени "по тяхно заявление, при условие че бъдат сключени корпоративни споразумения с други участници в компанията и при поемане на задължения за спазване на руското законодателство".

Това може да отвори вратата за близкоизточните инвеститори да възстановят правата си на глас.
В отговор на мерките, предприети в чужбина за наказване на Кремъл заради войната в Украйна, Русия иззема контрола върху местните операции на няколко международни холдинга. През юли тя конфискува руски заводи, собственост на Danone SA и Carlsberg A/S, и назначи съюзници на Путин да ги управляват.

Русия също така пое контрола върху дружества за комуналните услуги, собственост на финландската Fortum Oyj и германската Uniper SE.
Тези поглъщания се основават на подписано от Путин през април законодателство, което позволява на Кремъл да налага временен държавен контрол върху активите на компании или физически лица от "неприятелски държави", включително САЩ и техните съюзници, които помагат на Украйна да се защити.
Решението за Пулково се основава на закони, подписани много преди нахлуването в Украйна, и се основава на "заплаха за националните интереси и икономическата сигурност на Руската федерация, произтичаща от нарушаването на задълженията от страна на някои чуждестранни юридически лица", според заповедта, публикувана късно в четвъртък.

Путин също така нареди на правителството да създаде нов орган за управление на оператора на Пулково. Летището в родния му град е второто най-натоварено в Русия по пътникопоток след московското Домодедово, като до октомври тази година е обслужило 17,5 милиона пътници. В Санкт Петербург има и военно летище - Левашово.

Fraport оценява последиците от решението на Кремъл, заяви негов говорител. Компанията вече е отписала стойността на холдинга до нула след нападението над Украйна и оттогава не е имало никакво взаимодействие с Русия или прехвърляне на пари в двете посоки, каза той.
QIA и Mubadala отказаха да коментират.

Летище Пулково приветства заповедта на Путин, като заяви, че тя ще "възстанови механизмите на корпоративно управление", съобщи РИА Новости, като се позова на изявление на компанията.