Соларна компания получава $1,9 млрд. по Закона за намаляване на инфлацията в САЩ

Компаниите, произвеждащи чиста енергия, получават данъчни облекчения от Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън,

08:30 | 1 декември 2023
Автор: Сайжел Кишан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Соларната компания, подкрепена от SoftBank Group Corp. и Ares Management Corp., получи финансиране в размер на 1,9 млрд. долара за проекти, които според нея са първите, които отговарят на изискванията за федерални данъчни кредити, свързани със закупуването на компоненти, произведени в Америка.

Според изявление от четвъртък SB Energy Global е осигурила слънчеви модули, произведени в Охайо, стомана от Тексас и Джорджия и устройства, които накланят панелите, за да следят слънцето, произведени в щати, включително Пенсилвания. Компаниите, произвеждащи чиста енергия, получават данъчни облекчения от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън, който беше приет миналата година и има за цел да подкрепи местното производство и зелената енергия. По-рано тази година бяха въведени допълнителни данъчни облекчения на стойност 10% за предприятия, които осигуряват 40% от компонентите си от американски производители.

"Наличието на местна верига за доставки означава, че не се налага да се справяме с митнически въпроси, с доставки от Азия", казва Рич Хосфелд, съизпълнителен директор на SB Energy. "Продуктите, които идват от Охайо, Тексас или други щати, ни позволяват много по-добре да управляваме веригата си за доставки, за да избегнем забавяния и превишаване на разходите."

САЩ отдавна разчитат на китайските производители на слънчеви панели, тъй като те често са по-евтини. Но привлекателността на панелите, произведени в страната, започна да нараства за някои разработчици още преди приемането на закона IRA. Проблемите във веригата за доставки, които се появиха по време на пандемията, и несигурността, свързана със соларните компоненти, произведени в чужбина - причинени от митата от ерата на Тръмп и заради твърденията за принудителен труд в част от Китай, която произвежда ключов компонент на повечето соларни панели - накараха някои американски компании да осигурят оборудване, произведено в щати като Джорджия.

Проектите на SB Energy илюстрират как американската верига за доставки на слънчева енергия продължава да се оформя. Фирмата купува соларни модули, произведени в завода на First Solar Inc. в Охайо, и соларни тракери от заводите на Nextracker Inc. в Тенеси и Невада. Според SB Energy при производството на стъкло в Охайо се използва пясък, добиван в Мичиган, и калцинирана сода от Уайоминг.

За да се възползват от допълнителния данъчен кредит от 10%, проектите трябва да отговарят на изискването за "местно съдържание". Те могат да получат още 10 % данъчен кредит, ако базират проектите си в т.нар. енергийни общности, които включват райони, в които се използват изкопаеми горива, където има висока безработица или където са затворени въглищни мини или въглищни електроцентрали. Данъчните облекчения се основават на разходите по проекта.

SB Energy, базирана в Редууд Сити, Калифорния, получи подкрепа от JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Morgan Stanley и Truist Bank за изграждането на четири соларни проекта в Тексас. Всички проекти отговарят на изискванията за данъчни кредити за енергийни общности, а три отговарят на изискванията за кредит за местно съдържание. Част от подкрепата на банките се състои от данъчно капиталово финансиране.

В изявлението се посочва, че проектите за слънчева енергия в Тексас ще произвеждат 1,3 гигавата електроенергия. Google, собственост на Alphabet Inc., ще закупи около три четвърти от тази енергия, за да захранва своите центрове за данни в щата.